Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 29 maart 2013    Evangelie van 2013-03-29
(Goede Vrijdag)
begintijd21:00 uur
 titelDubois door Laurentius en Elisabeth Cantorij
beschrijving

De kathedrale Laurentius en Elisabeth Cantorij voert ‘De laatste zeven woorden van Christus aan het kruis’ van Théodore Dubois uit.

Zo relatief bekend als het muziekstuk ‘De Laatste Zeven Woorden van Christus aan het Kruis’ zelf is - het is door meerdere componisten getoonzet - zo relatief onbekend is de Franse componist Théodore Dubois (1837-1924). Hij was in zijn tijd een vooraanstaand musicus, werkte als koordirigent in St. Clothilde in Parijs, later als organist in de Madeleine waar hij Camille Saint-Saëns opvolgde en was lange tijd directeur van het Conservatoire de Paris. Naast werken voor orgel componeerde hij o.a. opera’s, oratoria, missen, orkestwerken, kamermuziek en liederen in een min of meer klassieke stijl.

De zeven woorden van Jezus zijn door Dubois op een bijzondere wijze op muziek gezet. De kathedrale cantorij voert het werk uit in de orgelversie en op Latijnse tekst. (Een Nederlandse vertaling wordt aan de bezoekers uitgereikt.)

Liefdevol breekt het ‘Vader, vergeef het hen’, gezongen door de solist, door de woede van het volk, gezongen door het koor, dat vraagt om de kruisdood. Even genadig is Christus als hij de berouwvolle misdadiger, die met hem is gekruisigd, op diens smeekbede het paradijs belooft. In het derde woord richt Jezus zich tot Johannes en Maria, zijn Moeder, en vertrouwt hij hen aan elkaar toe. Dan neemt het gruwelijke lijden van de kruisiging het over en wordt Jezus mens als allen. In het vierde woord roept Jezus Zijn verlatenheid uit tot Zijn Vader en in het vijfde woord spreekt Hij uit dat Hij dorst heeft. Uiteindelijk brengt Jezus het ultieme offer uit liefde voor de mensen. Hij zegt dat het is volbracht (zesde woord) en beveelt Zijn geest in de hand van God, Zijn Vader (zevende woord).

Uitvoerenden

Aart de Kort orgel
Adrian Fernandes tenor / bariton
Jacques Melcherts tenor
Ann Tio sopraan
Rasha Mansour sopraan
Monica Kouwenhoven sopraan
Lia Wentinck sopraan
Marc Schaap dirigent

De kathedrale cantorij voert het werk uit aansluitend aan de viering van Goede Vrijdag, de dag waarop de katholieke kerk het lijden en sterven van Christus herdenkt. Viering en concert eindigen daarom in stilte.

Het Passieconcert vindt plaats in de kathedrale kerk HH. Laurentius en Elisabeth aan de Mathenesserlaan 305 op 29 maart 2013, om 21.00 uur (aansluitend aan de Goede Vrijdagviering die om 19.30 uur begint). De toegang voor het passieconcert is gratis. Er is wel een deurcollecte na afloop.

info

www.bisdomrotterdam.nl

locatieHH Laurentius en Elisabethkathedraal, Mathenesserlaan 305
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl