Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdinsdag 23 april 2013    Evangelie van 2013-04-23
(Sint Joris)
begintijd20:00 uur
 titelDebatavond Refo500
beschrijving

In de maanden maart en april worden debatavonden gehouden in Gouda, Groningen, Apeldoorn en Dordrecht naar aanleiding van 450 jaar Heidelbergse Catechismus en Concilie van Trente. Bekende katholieken en protestanten gaan met elkaar in debat over de toekomst van kerk en geloof in Nederland.

In de Heidelbergse Catechismus en op het Concilie van Trente hebben protestanten en katholieken vervloekingen over elkaars leer uitgesproken. Dat zorgde in Nederland eeuwenlang voor afstand tussen beide groepen. Maar 1563 is niet 2013.

Hebben die vervloekingen nog een functie? Wat hebben ze opgeleverd? Kunnen katholieken en protestanten elkaar en de samenleving nog tot zegen te zijn? Moeten hun kerken gerestaureerd, gereformeerd of compleet vernieuwd worden? Moeten ze weer samengaan? Deze vragen komen aan de orde tijdens de vier debatavonden die worden georganiseerd naar aanleiding van 450 jaar Heidelbergse Catechismus en Concilie van Trente.

De debatten zijn een initiatief van Refo500 en worden mede mogelijk gemaakt door de Katholieke Vereniging voor Oecumene, de Vereniging Protestants Nederland, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en Zendtijd voor Kerken.

Vier debatavonden
Alle avonden beginnen om 20.00 uur. Wilt u de debatten meemaken? Bestel dan nu kaarten à € 6,00, inclusief een consumptie per mail of telefoon.

• Verzuild, Gouda, St. Jan, 19 maart
Katholieken en protestanten hadden ieder hun eigen clubjes. Ieder een zuil. Veel zonder elkaar, vaak tegen elkaar en nauwelijks iets met elkaar. Heeft de verzuiling geholpen? Is zij voorbij? Hoeveel weten katholieken en protestanten niet van elkaar?

In debat: Wim Dekker, Boris van der Ham, Wim van Vlastuin en Mariska Orban o.l.v. George Harinck.

• Verloren, Groningen, Nieuwe Kerk, 16 april
Kerken lopen leeg en gaan dicht. Had de kerk dat kunnen voorkomen? En wat betekent dat voor de functie en de plaats van de kerk in de samenleving? Heeft de kerk iets te bieden aan de grote groep single religieuzen en de jongeren die wel iets met religie hebben, maar niet met de kerk? 

In debat: Gerard de Korte, Arenda Haasnoot, Reintje Joke Stomphorst en Orlando Bottenbley o.l.v. Herman Selderhuis.

• Verloederd, Apeldoorn, Grote Kerk, 17 april
Het calvinistisch Nederland heeft haar normen en waarden verloren. De Reformatie wordt als schuldige hiervan aangewezen. Luthers boodschap van genade en vrijheid heeft het zondigen gemakkelijk gemaakt. Rome daarentegen hanteert een ethiek die bij velen wereldvreemd overkomt. Is Nederland nog te redden?

In debat: Eduard Kimman, Gerard den Hertog, Joris Vercammen, Jacobine Geel o.l.v. Marianne Luyer.

• Verstard, Dordrecht, Augustijnenkerk, 23 april
De kerk als instituut is voorbij, maar ze wil het maar niet zien. De paus staat vernieuwing in de weg en in reformatorische kerken staat ook alles stil. Is de kerk verstard, niet meer relevant en al helemaal niet aantrekkelijk?

In debat: Antoine Bodar, Arjan Plaisier, ds. Wout  Harinck, Manuela Kalsky o.l.v. Andries Knevel.

info

(0343) 411 711
nd.nl/debat

locatieAugustijnenkerk, Voorstraat 216
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl