Vandaag is zaterdag 14 september
Kruisverheffing
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 16 februari 2013    Evangelie van 2013-02-16
begintijd20:15 uur
 titelMusica Vocale zingt Vespers Rachmaninov
beschrijving
Datum: Zaterdag 16 februari 2013
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Tijd: 20.15 uur
Entree: € 12 in de voorverkoop; € 13 aan de deur
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

Kamerkoor Musica Vocale zingt de Vespers van Rachmaninov

Het befaamde Wagenings kamerkoor Musica Vocale onder leiding van Rob Vermeulen heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met uitvoeringen van 20e-eeuwse Russische koormuziek. Eerder werden al werken ten gehore gebracht van componisten als Schnittke, Gretchaninov en Stravinski. Nu staan de beroemde Vespers van Sergei Rachmaninov op het programma.

Deze Vespers worden beschouwd als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. De muziek werd geschreven in de traditie van de Russisch-orthodoxe kerkmuziek, verweven met elementen uit de westerse kerkmuziekstijl. Bij uitvoering ervan vallen ons, met onze Westerse oren, vooral de Russische karakteristieken op: de melancholieke, modale melodieën in vrije ritmiek, verrijkt met sonore harmonieën. Ook de extreme dynamiek is typisch Russisch, evenals het grote stembereik van gevraagd wordt van de zangers. Vooral het zeer lage basgeluid is kenmerkend voor de Russische koorklank. Hoewel Rachmaninov over het algemeen vrij kritisch was over zijn eigen werk, was hij tevreden over zijn Vespers. Bij zijn eigen begrafenis werd het vijfde deel uitgevoerd: Nunc Dimittis ‘God, laat nu uw dienaar in vrede vertrekken’.

Solistische medewerking wordt tijdens dit concert verleend door Saskia Regtering (alt) en André Cruz (tenor). Het concert wordt behalve in Utrecht ook uitgevoerd in Wageningen en in het Orgelpark in Amsterdam. Dat laatste concert zal rechtstreeks worden uitgezonden op Radio 4. Voor meer informatie over het koor, zie www.musicavocale.nl .

Concerten:

zaterdag 16 februari: 20:15 uur  in de St Willibrordkerk - Het grote hemelse geheim te Utrecht (Minrebroederstraat 21, Utrecht) m.m.v. Saskia Regtering (alt) en André Cruz (tenor)
Kaarten: € 12 in de voorverkoop via www.musicavocale.nl /
€ 13 aan de kerk

zaterdag 23 februari: 20:15 uur in de Grote Kerk te Wageningen (Markt 1, Wageningen) m.m.v. Saskia Regtering (alt) en André Cruz (tenor)
Kaarten: € 12 in de voorverkoop via www.musicavocale.nl / € 13 aan de kerk

woensdag 27 februari: 20:15 uur in het Orgelpark in Amsterdam m.m.v. Saskia Regtering (alt), André Cruz (tenor) en Jan Raas, orgel (het concert wordt live uitgezonden via Radio 4)
Kaarten: reserveren via www.orgelpark.nl

info

Minke Hylarides (PR)
(0318) 48 60 89
pr.musicavocale@gmail.com

Sjoukje Osinga (secr.)
(0317) 42 24 89
Sjoukje.Osinga@gmail.com

www.musicavocale.nl
www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl