Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 21 augustus 2004    Evangelie van 2004-08-21
 titelBenefietconcerten voor orgel
beschrijvingConcertzanger Pieter Vis organiseert vier benefietconcerten voor behoud van het historische Dille-Delhay-orgel (circa 1720) van de St-Carolus-Borromeus Kerk in Antwerpen.

De concerten vinden plaats op 7 en 21 augustus en op 11 en 18 september.

Benefietconcerten
Op 7 augustus a.s. opent de internationaal befaamde concertzanger dr. Pieter Vis, de serie van vier Inloopconcerten, die onder zijn initiatief en supervisie worden uitgevoerd. Deze vrije toegang van minirecitals zijn bedoeld om aandacht te geven voor het restauratiefonds van het zeer kostbare Dille-Delhay-orgel (circa 1720) van een der oudste Jezuïetenkerken in België, de St-Carolus-Borromeus in het hartje van de stad Antwerpen.

Het optreden van diverse vocalisten en instrumentalisten valt onder de auspiciën van de Elza Vis-De Clercq Stichting. Men doet dit vanwege de viering van haar derde lustrum van dit jaar maar ook in het bijzonder voor de jubilerende oprichter, voorzitter en directeur dr. Pieter Vis, schoonzoon van een der bekendste Vlaamse volks-toondichters, dr. René De Clercq (1877-1932). Na het overlijden van zijn bijna 85-jarige echtgenote Elza De Clercq, oudste dochter van toondichter, in 1989, richtte hij als een hommage de naar haar genoemde Muziekstichting op.

Het is tevens het feit dat Pieter Vis ter gelegenheid van zijn 40-jarige zangerscarrière en diens zilveren jubileumoptreden in België dat hij deze actie tot het behoud van dit unieke muziekinstrument zijn naam er aan wil verbinden. Dit verdient alle lof en dat vindt ook het kerkbestuur van St.-Carolus Borromeus als wel pastoor Marc Dierickx, Deken van Antwerpen Centrum en Antwerpen Zuid, Pastor van deze parochie aan het historische Hendrik Conscienseplein!

7 augustus
Basbariton Pieter Vis zingt op 7 augustus om 14.00 uur en wordt afwisselend begeleid door de 18-jarige harpiste Maria Baas uit Papendrecht en haar verloofde, de talentvolle 22-jarige organist Lennert Knops uit Nieuwe-Tonge, Nederland. Het muziekduo zal een speciaal programma ten gehore brengen voor harp en orgel waaronder geliefde klankjuwelen van klassieke en geestelijke muziek.
Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van de Utrechtse organist-componist Jan Hendrik Ras (1904-1985) zal Pieter Vis enkele van diens Gezelle composities naast andere werken, die ook aan hem werden opgedragen, een eerste uitvoering in Vlaanderen verzorgen. Evenals zal Lennert Knops diverse eigen orgelwerken, en die recentelijk op cd- werden uitgebracht, met Maria Baas uitvoeren.

21 augustus
Op 21 augustus zal de Dordtse mezzo-sopraan Inez Wong Chung - Slot, in haar dagelijks leven oogarts, haar programma presenteren: ‘Ik zing voor u mijn mooiste liederen’. Zij wordt aan het continuo begeleid door Bert Broekman, een zeer muzikaal en op rust zijnde huisarts uit Zwijndrecht (NL).

11 september
De bekende Vlaamse sopraanzangeres Cristel De Meulder uit Kontich zal met haar vaste begeleider, de organist Jan Van Mol uit Soersel, op de Nationale Monumentendag van 11 september a.s. klassieke liederen en orgelwerken van Vlaamse toondichters laten horen.

18 september
Tot slot zal op het 4e Inloopconcert, dat op 18 september plaatsvindt, de bas-bariton zanger Pieter Vis samen met de Dordtse organiste Wendeline Wilmink-Jansen deze serie afsluiten. De liederen en orgelwerken staan geheel in het teken van ‘Naastenliefde en Vrede voor alle mensen’.
Hierin kan men zowel de invloed van het Joodse, Protestantse en Katholieke kerklied van de laatste 200 jaar beluisteren.

Er wordt op deze middagen geen entree geheven. Wel staat er aan de uitgang een collectepot ten bate van de restauratie van dit unieke 19e-eeuws koninklijk instrument, het (Dille-Delhaye-Orgel (circa 1720) van de Carolus-Borromeus kerk. Alle inloopconcerten beginnen vanaf 14.00 uur en ze worden om het halve uur herhaald. Organisatie: Elza Vis-De Clercq Stichting (NL) & de Stichting Carolus- Borromeus Kerk - Antwerpen VZW (B)

infoPieter Vis (030) 6382482, (06)23149414
locatieSt-Carolus-Borromeus Kerk
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl