Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerwoensdag 30 januari 2013    Evangelie van 2013-01-30
begintijd16:00 uur
 titelThe Glories of Venice
beschrijving
Datum: Woensdag 30 januari 2013
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Tijd: 16.00 uur.
Entree: Vrij, collecte na afloop
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

Utrechts Conservatorium presenteert:
The Glories of Venice
onder leiding van Wouter Verschuren en Adam Wolf.

The Glories of Venice is een programma dat is samengesteld uit muziek uit Venetië uit het begin van de 17e eeuw. Venetië was in middeleeuwen en renaissance een van de belangrijkste steden in Europa. Het had geografisch gezien een belangrijke positie op een handels knooppunt tussen het Oosten en het Westen. 

De doge was de democratisch verkozen leider van de Republiek. De San Marco was de kapel van de doge en was het mekka van de (instrumentale) muziek in Europa. Componisten als Claudio Monteverdi en Giovanni Gabrieli hadden daar leidende posities en in de late 16e eeuw werd daar het eerste instrumentale ensemble opgericht om de kerkelijke vieringen luister bij te zetten.

De muziek die in dit concert ten gehore zal worden gebracht zijn meerkorige werken geschreven voor de San Marco of kerken in de omgeving. Composities voor twee, drie, vier of zelfs vijf koren waren de uitvinding en specialiteit van de Venetianen. De verschillende vocale en instrumentale koren werden gepositioneerd op verschillende balkons in de kerken. Dit had een prachtig ruimtelijk ‘stereo’ effect tot gevolg.

Dit concert is de einduitvoering van een 3 daags project georganiseerd door het Utrechts Conservatorium en staat onder leiding van Wouter Verschuren en Adam Woolf beide als docent verbonden aan dit instituut. De 28 deelnemers aan dit bijzondere project zijn hiervoor speciaal bijeen gekomen en zijn studenten van het Utrechts Conservatorium en van andere Europese conservatoria. Zij leggen zich allen toe op het bespelen van het typisch 17e eeuwse instrumentarium zoals cornetti, trombones, dulciaans (voorloper van de fagot), violen en verschillende toets instrumenten.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl