Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 3 februari 2013    Evangelie van 2013-02-03
(Heilige Blasius)
begintijd14:30 uur
 titelVespers Monteverdi in kathedraal
beschrijving

In de reeks ‘Kathedraalconcerten’, georganiseerd door de stichting Scala, vertolkt het Schütz-Monteverdi Consort onder leiding van Jori Klomp de vespers van Claudio Monteverdi op zondag 3 februari in de Roermondse kathedraal. Het concert begint om 14.30 uur. Entree: € 10,-.

Een stevige baslijn, aangenaam klinkende akkoorden met af en toe een verrassing, en daar bovenop een mooie melodie. Dat is al heel lang het recept voor aansprekende muziek. De ‘bedenker’ ervan: Claudio Monteverdi (1567-1643), kapelmeester van de San Marco in Venetië. Tot zijn tijd stond in de sacrale muziek de polyfonie centraal, een manier van componeren waarin verschillende muzikale lijnen even belangrijk waren en kunstig met elkaar vervlochten werden. Maar Monteverdi koos ervoor om één stem centraal te stellen zodat tekst en dramatiek beter tot hun recht kwamen. Onder leiding van Jori Klomp laten het koor, de instrumentalisten en solisten van het Schütz-Monteverdi Consort deze revolutionaire ontwikkeling horen aan de hand van maar liefst acht werken van Monteverdi, waaronder het lyrische Beatus Vir, het ritmische Gloria en het feestelijke Magnificat. Dit wordt afgewisseld met instrumentale werken van andere componisten uit dezelfde periode.

Solisten zijn Veronika Juhasz (sopraan), Hilde Cortese (sopraan), Barbara Schröder (alt), Luke Mitchell (tenor), Bart Verhagen (tenor), Rense Hoekstra (bas) en Johannes Müller (bas). Zeven solisten, een dozijn koorzangers, vier trombonisten, twee violisten en de bespelers van luit, diverse gamba’s, violone en orgel vormen samen de rijke bezetting voor een feestelijk concert.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via de kassa van Theaterhotel De Oranjerie in Roermond, alsmede in het bezoekerscentrum van de kathedraal tijdens de middagopenstelling van deze kerk (dinsdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur).

Het concert vindt plaats onder auspiciën van de Stichting Scala, die regelmatig hoogwaardige concerten in de kathedraal van Roermond organiseert.

info

www.kathedraalconcertenroermond.nl
www.schutzmonteverdiconsort.nl

locatieSint-Christoffelkathedraal, Grote Kerkstraat 29
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl