Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 29 januari 2013    Evangelie van 2013-01-29
begintijd20:00 uur
 titelLezing - Vaticanum II
beschrijving

Omdat het dit jaar vijftig jaar geleden is het Tweede Vaticaans Concilie begon, heeft paus Benedictus VI het Jaar van het Geloof afgekondigd. Dit is op 11 oktober 2012 begonnen, precies 50 jaar na de opening van het Concilie.

De Petrus en Pauluskerk in Tilburg verzorgt in dit kader een aantal bijeenkomsten over de betekenis van het Concilie toen en nu. In deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de belangrijkste documenten die het Concilie heeft voortgebracht. Paus Johannes XXIII wilde met het concilie de Kerk weer bij de tijd brengen. Wereldwijd, en zeker ook bij ons in Nederland, heeft het Concilie belangrijke ontwikkelingen op gang gebracht. Zo kwam de eigen landstaal in gebruik voor de liturgievieringen, is er nieuwe aandacht gekomen voor de plaats van de Bijbel en de traditie, zijn er belangrijke aanzetten gegeven voor de oecumene en de sociale leer van de Kerk.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt stilgestaan bij wat er met het Concilie is bereikt en wat de betekenis is van het Concilie nu 50 jaar later.

De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 29 januari 2013 om 20.00 uur in de Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 9-11 in Tilburg.

Dr. Dick Akerboom staat dan stil bij de nieuwe plaats die Bijbel en traditie kregen bij het Concilie en de betekenis hiervan voor de ontmoeting tussen God en mens (openbaring), naar aanleiding van de constitutie Dei Verbum. Daarbij zal hij ook kijken naar de verklaring Nostra Aetate, die eveneens teruggaat naar de bronnen. Dick Akerboom promoveerde aan de voormalige Katholieke Theologische Hogeschool in Amsterdam op een proefschrift over vrije wil en/of genade. Hij is universitair docent Cultuurgeschiedenis van het Christendom aan de Universiteit van Tilburg.

De bijeenkomst staat open voor alle geïnteresseerden van binnen en buiten de parochie. De entree bedraagt € 5

Volgende data

  • 19 februari 2013
  • 19 maart 2013

Aanvang telkens om 20.00 uur

info

PetrusenPauluskerk@DeGoedeHerder.nl
ParochieDeGoedeHerder.nl/index.php/locatie/PetrusenPauluskerk

locatiePetrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 9-11
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl