Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 20 januari 2013    Evangelie van 2013-01-20
begintijd14:00 uur
 titelConcert - Van Binchois tot Berio
beschrijving
Datum: Zondag 20 januari
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Tijd: 14.00 uur.
Entree: Vrij, collecte na afloop
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

Van Binchois tot Berio - middeleeuwse liederen en moderne blokfluitmuziek
Door  ensemble Les Guillaumes

Les Guillaumes: dat zijn Guillaume de Machaut (1300-1377) en Guillaume Dufay (1397-1474). Zij zijn afkomstig uit de zuidelijke Nederlanden en werkten onder meer als musicus aan het hof van wereldlijke vorsten. Ze schreven liederen waarin de edelman zijn liefde en bewondering uit voor zijn onbereikbare geliefde; daarbij passeren allerlei emoties de revue: vreugde, verlangen, verdriet.

De tekst van deze liederen heeft vaste vormen: ballade, rondeau. Kenmerkend is dat telkens een of meer regels van de tekst worden herhaald. 

De liederen van deze componisten waren wijd verbreid. Ze zijn in allerlei manuscripten bewaard en werden bewerkt voor instrumenten. Zo vinden we in (de Italiaanse) Codex Faenza bewerkingen van liederen van Machaut. Deze zijn tweestemmig: de bovenstem wordt omspeeld met veel kleine noten, de onderstem is gelijk gebleven, de derde stem is vervallen.

In het (Duitse) Buxheimer Orgelbuch zijn bewerkingen van liederen van Dufay te vinden. Deze bewerkingen zijn driestemmig, waarbij de bovenstem is versierd. De Franse titels zijn verbasterd: J’ay grant dolour wordt Gragradolor.

Op zondag 20 januari hoor je muziek van Machaut en Dufay en tijdgenoten, in verschillende combinaties van zang en instrument (blokfluit, trombone, schuiftrompet, orgel).

Deze middeleeuwse muziek wordt afgewisseld met twee 20e eeuwse stukken voor blokfluit, die beide zijn opgedragen aan Frans Brüggen. Zo heeft alle muziek van deze dag een verbinding met de Nederlanden.

De musici

Susanne van Bael studeerde solozang aan het Maastrichts Conservatorium bij Hein Meens en vroeg-vocale ensemblemuziek aan het Tilburgs Conservatorium bij dr. Rebecca Stewart. Zij zingt in diverse oudemuziekensembles en is werkzaam als zangdocente en koordirigente in Amsterdam en Delft.

Teun Wisse studeert blokfluit aan het Utrechts Conservatorium.

Paul Smit speelt renaissancetrombone en middeleeuwse schuiftrompet. Hij volgde muzieklessen bij Ton Koopman, Charles Toet en Rebecca Stewart. Hij maakte deel uit van verschillende ensembles voor oude muziek en speelde op vele Europese festivals.

Jos van der Giessen volgde orgellessen bij Peter van Dijk, Gerrit ’t Hart en Matteo Imbruno. Behalve orgel speelt hij clavichord. Hij is als organist verbonden aan de protestantse gemeente van Cothen.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl