Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 21 t/m vrijdag 22 oktober 2004    Evangelie van 2004-10-21
 titelSeminar Katholieke Aalmoezeniersdienst
beschrijvingOp initiatief van de Katholieke Aalmoezeniersdienst van het Belgische Leger buigen zich op 21 en 22 oktober theologen, filosofen, historici en militairen in Brussel over de problematische verhouding tussen terrorisme en het klassieke rechtvaardige oorlog concept. Dat gebeurt tijdens een Engelstalig seminar onder de titl "Just War and Terrorism: the end of the Jist War Concept?"

Het Seminar vindt plaats in een symposiumzaal van de Koninklijke Militaire School aan de Hobbemastraat in Brussel. Er is parkeergelegenheid voorzien op het binnenplein.

De aanslagen van 11 september en de nieuwe confrontatie met het terrorisme stellen politici en militairen in de eerste plaats voor een groot probleem. Hoe te reageren op een "niet te vatten " vijand? Politiek, militair, sociaal-economisch? Verschillende discours zijn mogelijk en elke optie heeft zijn voor- en tegenstanders.

Vele vragen duiken op, zeker nu de strijd tegen het terrorisme door sommigen maar al te graag wordt uitgeroepen tot een "oorlog tegen het terrorisme". Maar is er wel sprake van een oorlog op zich? Ontdoet de specificiteit van de situatie de strijd niet van zijn klassieke elementen om over oorlog te kunnen spreken? Of moeten we onze herdefiniëringen bijschaven? Niet allleen voor de omschrijving van wat een oorlog is, maar dan ook voor wat betreft het eeuwenoude "rechtvaardige oorlog"-concept? Inhoud en evolutie van dit concept zullen deskundig belicht, uitgediept en opnieuw bekeken worden vanuit het licht van de huidige terroristische dreigingen.

Maar er zijn meer vragen die opduiken bij de behandeling van dit indringende thema. Wat met de zogenaamde "pre- emptive wars"? Zijn zij een rechtmatig of gevaarlijk destabiliserend wapen in de handen van wie zich bedreigd voelt. Hoe kunnen we terrorisme vanuit militair en humanitair oogpunt effectief aanpakken? Wat is de rol van de VN en van de Navo in deze? En behouden we ondanks de nieuwe dreigingen het hoopvolle perspectief op een rechtvaardige vrede?

Het zijn actuele vragen als deze die op 21 en 22 oktober zullen behandeld worden door zeven specialisten ter zake. De aanpak is interdisciplinair waardoor de verschillende perspectieven elkaar kunnen tegenspreken of aanvullen.

In de loop van 2003 werden een aantal boeiende internationale deskundigen uit verschillende disciplines aangeschreven met kennis van zaken wat de thematiek "Rechtvaardige oorlog en terrorisme" betreft. Aan hen werd gevraagd een paper te schrijven rond een vijftal grote vragen bij deze actuele geopoltieke problematiek.

Deze papers zullen geanalyseerd worden en met elkaar vergeleken. Waarin verschillen de sprekers van inzichten en waarom, en op welke vlakken zijn zij het met elkaar eens? Deze opinies zullen het uitgangspunt worden van een grondige discussie.

De genodigde sprekers voor dit seminar zijn: Nicolas Fotion; Fred Van Iersel, Johan Verstraeten, Jo De Tavernier, Alphart Von Horn, Carl Ceulemans en Lukas Meyer.

Dit seminar richt zich voornamelijk tot professoren, studenten en militairen die zich interesseren aan de problematische verhouding tussen terrorisme en het klassieke rechtvaardige oorlog concept.

(bron: www.rknieuws.net / tb)

infoaalmoezenier Wim Smit
0479/88.07.50
locatieSymposiumzaal Koninklijke Militaire School, Hobbemastraat
plaatsBrussel (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl