Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 25 juli 2004    Evangelie van 2004-07-25
 titelBoeteprocessie Veurne
beschrijvingZondag aanstaande gaat in het West-Vlaamse Veurne de jaarlijkse boeteprocessie uit. De processie, ontstaan in 1646, is een unicum in België. Ze wordt ieder jaar georganiseerd door ‘De Sodaliteit van den ghecruisten Salichmaecker’, die telkens ook een openbare Vastenkruisweg organiseert op vrijdagavond in de Vastenperiode en in de Goede Week. De Sodaliteit is een godsdienstig genootschap dat in 1637 door kanunnik Jacobus Clou van de Veurnse Sint-Niklaasabdij gesticht werd.

De processie ging in 1644 voor het eerst uit op initiatief van de plaatselijke Kapucijnen om oorlog en pest te weren. Leden van de ‘De Sodaliteit van den ghecruisten Salichmaecker’ namen eraan deel als boetelingen, met pijen en kruisen. De inspiratie werd gehaald uit de Spaanse boetetochten in de regio. Pas in 1646 werd de Sodaliteit, die aanvankelijk op heel wat weerstand en wantrouwen van de kerkelijke overheid botste, erkend. Nog tijdens datzelfde jaar organiseerden ze hun eigen processie met 18 zware kruisen, waarbij het lijdensverhaal op een sobere wijze werd uitgebeeld en kruisen werden meegedragen.

Die traditie werd sindsdien ononderbroken jaarlijks herhaald, met uitzondering van het bewind onder Jozef II, de Franse Revolutie en de Hollandse Tijd. In beide wereldoorlogen werd de boeteprocessie vervangen door een stille bedetocht.

Zondag nemen er naast de 500 figuranten, ook ongeveer 450 boetelingen in bruine pij en anoniem deel. Een achttal beeldengroepen stellen de Passie van Christus voor. Het hoogtepunt van de processie vormt sinds de uitbreiding in de 17de eeuw Christus, die een kruis van 40 kg, torst. In zijn spoor volgen de boetelingen. De processie vindt dit jaar plaats op 25 juli om 15.30 uur.

De Sodaliteit en het stadsbestuur van Veurne hopen dat de processie weldra ook door de UNESCO als Werelderfgoed wordt erkend. Dat moet garanderen dat de unieke processie ook voor de volgende generaties behouden blijft. De erkenning levert geen extra financiële steun op, maar is vooral een morele steun voor de Sodaliteit.

De Veurnse Dienst voor Toerisme bouwde rond de processie een verzorgd dagarrangement uit. Een dagje Boetestad met o.m. een geleid stadshuisbezoek, torenbezoek, middagmaal met Veurnse specialiteiten, wandelbrochure, tribuneplaats en programma voor de boetprocessie, een pakket met Veurnse zoetigheden kost slechts 20 euro per persoon. Intekenen kan tot daags voordien.

(bron: www.rknieuws.net)

infoDienst voor toerisme
058/33 05 31
locatie
plaatsVeurne (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl