Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 25 maart t/m woensdag 1 mei 2013    Evangelie van 2013-03-25
(Aankondiging van de Heer)
 titelKerk met een glimlach
beschrijving

Kerk met een glimlach, zestig jaar cartoons van Fred Marcus.

De cartoons van de Nijmeegse tekenaar Fred Marcus (1933) genieten internationale bekendheid. Veel ervan gaan over ontwikkelingen in de katholieke kerk, van de eerste tekenen van kerkvernieuwing in de jaren vijftig, via het Tweede Vaticaans Concilie, tot actuele thema’s als de plaats van de vrouw in de kerk.

Marcus studeerde aan de Académie des Beaux Arts in Parijs. Hij begon zijn carrière als cartoonist bij tijdschriften als G3 en De Bazuin, maar zag zijn cartoons al eind jaren vijftig geplaatst in Nederlandse en Duitse periodieken, in het Engelse Punch en in het Franse Paris Match. De cartoons van Marcus zijn nooit scherp of cynisch. Zij ontlokken geen schaterlach, eerder een glimlach, zelfs als het om ernstige dingen gaat als de Derde Wereld-problematiek of de verdeeldheid van het christendom.

Ter gelegenheid van het feit dat vijftig jaar geleden, op 11 oktober 1962, het Tweede Vaticaans Concilie werd geopend maakte Fred Marcus een ruime selectie van zestig jaar kerkelijke cartoons over thema’s als het concilie, de leek – en speciaal de vrouw – in de kerk, veranderingen in het kloosterleven, oecumene en de Derde Wereld. Deze zijn opgenomen in het boek “Kerk met een Glimlach” dat onlangs verscheen als deel 34 in de MemoReeks.

Naar aanleiding hiervan is een kleine tentoonstelling ingericht op de Studiezaal van het Katholiek Documentatie Centrum en de Traverse van de Universiteitsbibliotheek.

De tentoonstelling is verlengd tot 1 mei

Openingstijden
Maandag t/m donderdag van 8.30-22.00 uur
Vrijdag van 8.30-20.00 uur
Zaterdag van 9.00-17.00 uur

Van 25 december 2012 t/m 1 januari 2013 gesloten

info

Radboud Universiteit Nijmegen
Katholiek Documentatie Centrum
Erasmuslaan 36
6252 GG Nijmegen
(024) 361 24 12
www.ru.nl/kdc

locatieErasmuslaan 36
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl