Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 4 december 2012    Evangelie van 2012-12-04
begintijd15:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelBoekpresentatie Aartsbisschoppelijk Museum
beschrijving

De presentatie van een boek over de ontstaansgeschiedenis van de collectie van het Aartsbisschoppelijk Museum (ABM) vormt het slot van het jubileum van deze collectie. Dit jaar vierde het Aartsbisschoppelijk Museum Utrecht (ABM) zijn 150-jarig bestaan.

Het boek wordt op 4 december tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Catharijneconvent aangeboden aan kardinaal Eijk. De ABM-collectie is sinds 1976 in dit museum ondergebracht, terwijl de Stichting ABM voortleeft als bruikleengever.

De presentatie gebeurt op het moment dat in Museum Catharijneconvent een tentoonstelling plaatsvindt over middeleeuwse beeldhouwkunst uit Utrecht en omgeving, met tal van prachtige objecten uit de ABM-collectie.

In het voorjaar van 2012 is het ABM-jubileum gevierd op drie locaties in het aartsbisdom met de manifestatie ‘Tussen Kerk en Kunst’. Tijdens deze bijeenkomsten – in elk vicariaat één – konden belangstellenden hun christelijke voorwerpen laten becommentariëren door deskundigen. Aan deze drie bijzondere dagen werkten onder anderen Herman Finkers, Leo Fijen en kardinaal Eijk mee.

Het boek, geschreven door de kunsthistoricus Elmer Peters, gaat over het ontstaan van de grootste en belangrijkste collectie van middeleeuwse kunst in Nederland. Deze collectie is de kern gaan vormen van een bredere verzameling van kerkelijke en religieus geïnspireerde kunst. Deze is tenslotte één van de hoofdelementen geworden waaruit het Museum Catharijneconvent in Utrecht is opgebouwd.

‘Naar de middeleeuwen. Het Aartsbisschoppelijk Museum in Utrecht vanaf het begin tot 1882’, Elmer Peters, uitgeverij Matrijs, Utrecht 2012.

info

www.aartsbisdom.nl

locatieMuseum Catharijneconvent
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl