Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
Grootseminarie Rolduc
(Rolduc)

Grootseminarie Rolduc

Website E-mail

Heyendallaan 82
6464 EP Kerkrade

(045) 54 66 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 7 december 2012    Evangelie van 2012-12-07
begintijd14:00 uur
 titelAugustinuslezing over Europese eenwording
beschrijving

Eenheid, solidariteit en verzoening in Europa. Dat zijn de thema’s waarover prof. dr. Jhr. Frans Alting von Geusau vrijdag 7 december in Abdij Rolduc spreekt tijdens de Augustinuslezing 2012. Aan de hand van het citaat Europa zal christelijk zijn of het zal niet zijn van de filosoof / theoloog Romano Guardini gaat hij in op de vraag wat er over is van de eenheidsgedachte in Europa.

Tijdens de Augustinuslezing wordt elk jaar een spreker van naam uitgenodigd om aansluitend bij het gedachtegoed van de heilige Augustinus een actueel thema te belichten. De Kerkraadse abdij was eeuwenlang een belangrijk centrum van Augustijns leven in de huidige Euregio. Volgens Alting von Geusau is van de geest van de grondlegger van de Europese Unie Robert Schuman weinig overgebleven in het Europa van vandaag. ‘Eenheid, solidariteit en verzoening - de drie oorspronkelijke grondslagen – zijn ver te zoeken. Zo is de Europese eenwording in een crisis geraak,’€ is zijn stelling. Tijdens de Augustinuslezing zal Alting von Gesau een analyse maken van de ontstane situatie en zijn visie geven op het Europa van vandaag.

Prof. dr. Jhr. Frans Alting von Gesau (1933) is emeritus-hoogleraar internationaal recht en westelijke samenleving. Hij was onder meer verbonden aan de universiteiten van Tilburg en Leiden. Als gasthoogleraar doceerde hij in de Verenigde Staten aan het Massachusetts Institute of Technology en Notre Dame University. Alting von Gesaus trad ook op als adviseur van de Nederlandse regering over ontwapening en internationaal recht. Hij was onder meer vicepresident van de Europese Culturele Stichting en lid van het internationale bestuur van Kerk in Nood. Eerder dit jaar publiceerde hij een boek over de Europese eenwording in de 20e eeuw.

De Augustinuslezing wordt georganiseerd door Abdij Rolduc en de Stichting Leve Rolduc. De 12e eeuwse abdij in Kerkrade is tegenwoordig onder meer een congreshotel en bisdommelijk opleidingsinstituut voor priesters. De bisschop van Roermond is de bestuurder van het abdijcomplex. De Stichting Leve Rolduc is in 1978 opgericht en zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed van Rolduc.

De lezing begint om 14 uur en de toegang is gratis.
Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld.

info

info@rolduc.com
www.stichtingleverolduc.nl

organisatieGrootseminarie Rolduc
locatieRolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl