Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 30 november 2012    Evangelie van 2012-11-30
begintijd10:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelSymposium - Tegen de stroom in
beschrijving

Het besturen van een parochie, caritasinstelling of r.k.-begraafplaats is geen sinecure. Geconfronteerd met een niet aflatende krimp aan kerkgangers en financiën voelt de gemiddelde bestuurder zich voor een grote uitdaging staan. Enerzijds moet de erfenis van het verleden op een nette manier worden ‘afgedaan’- vaak gaat het om monumentale kerken en van oudsher bloeiende geloofsgemeenschappen.

Anderzijds is de blik naar de nabije toekomst gericht. Hoe nu verder? PKN-synodevoorzitter Peter Verhoeff schetst in het Friesch Dagblad (13 juni 2012) vier verschillende scenario’s voor kerkelijke krimp: niets doen, hard inkrimpen, opnieuw beginnen of differentiëren. Ga er maar aan staan als bestuurder van een gemiddelde parochie of andere instelling. Niets doen kan eigenlijk niet langer, beseft iedereen. Voor hard saneren is veel lef en bestuurlijke lenigheid nodig. Niet iedereen heeft die. Ook helemaal overnieuw beginnen, vereist nog meer creativiteit en inspiratie. Niet elke bestuurder van dat van nature te geven. En differentiëren is makkelijker gezeg dan gedaan.

Om kerkelijke bestuurders tools, tips & trics in handen te geven en doegericht en optimistische aan de nieuwe toekomst te laten beginnen, organiseert Luce/CRC (Tilburg School of Catholic Theology) een landelijke besturendag onder de titel ‘Tegen de stroom in’. Edith Brugmans (Radboud Universiteit en Universiteit Leiden) zal op die dag spreken over het begrip ‘eenheid’. Bestuurders zijn immers, zoals alle mensen, van nature geneigd te zoeken naar structuur, orde, samenhang of ander verband. Dat geldt ook ongetwijfeld voor leden van een kerkbestuur of caritasinstelling. Maar wat is eenheid eigenlijk? En waar laten we de verschillen?

Ad van der Helm, ervaren kerkbestuurder en –jurist uit Den Haag spreekt over de spagaat waarin veel bestuurders zich gevangen voelen. Enerzijds zijn er allerlei juridische voorschriften en diocesane beleidskaders, anderzijds is er het belang van de gemeenschap en het zielenheil van de gelovigen. Van der Helm geeft praktische uitgangspunten voor prudent beleid.

Sake Stoppels (VU) geeft als socioloog verademende relativering aan het werk van de katholieke bestuurder. De kerk is er immers niet voor zichzelf. Dat geldt uiteindelijk ook voor leidinggeven in een parochie of instelling. Maar waarom zou je dat doen en ook blijven doen? Wat beleef je er als leidinggevende zelf aan? Vragen die hopelijk uitdagen om op een vruchtbare manier naar het bestuurswerk in een missionaire kerk te kijken.

Programma

10.00 uur

Proloog door Henk van Hout (dagvoorzitter)

10.10 uur Eenheid van besturen? Een filosofisch en literair pleidooi voor een andere manier van besturen in de kerk, door prof.dr. Edith Brugmans (Radboud Universiteit en Universiteit van Leiden)
10.40 uur Wijsheid in besturen. Uitgangspunten voor prudent besturen in plaatselijke geloofsgemeenschappen en r.k.-instellingen, door dr. Ad van der Helm (Universiteit van Leuven en deken in Den Haag).
11.10 uur Pauze
11.40 uur Waarom zou ik blijven (besturen)? Gedachten over leiding geven in een missionaire kerk, door dr. Sake Stoppels (VU Amsterdam).

12.10 uur

Debat met zaal en inleiders

13.00 uur

Lunchpauze

14.00 uur

Workshopronde
15.15 uur Presentatie van de Luce Bestuursacademie.

15.45 uur

Afsluiting met een drankje

Workshops

U kunt zich ter plekke inschrijven voor twee van de vijf workshops

  • Besturen in de kerk: een complexe onderneming (Henk Brussel)
  • Communicatie in de kerk: zuurstof van de parochie (Laetitia van der Lans)
  • Relatiebeheer scoort bij Kerkbalans: een gezonde basis (Simon de Wit)

Praktische informatie

Datum: 30 november van 10.00 tot 16.30 uur
Locatie: Boothzaal, Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3, Utrecht
Kosten: € 25 (inclusief lunch)
Betaling en opgave: verlening van eenmalige machtiging o.v.v. naam, adres, bedrag en rekeningnummer via www.luce-crc.nl

info

www.luce-crc.nl

locatieBoothzaal, Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl