Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 15 december 2012 t/m zondag 3 maart 2013    Evangelie van 2012-12-15
 titelDe laatste abt van Tegelen
beschrijving

Amandus Prick (95) is de laatste abt van het trappistenklooster Ulingsheide in Tegelen (gemeente Venlo). Vanwege zijn gevorderde leeftijd woont hij in een verzorgingshuis. Een of twee keer per week gaat hij terug naar ‘zijn’ klooster, waarin hij vele tientallen jaren de leefregel ora et labora (bid en werk) volgde.

De abdij heeft inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. De religieuzen met wie Amandus Prick samenleefde, zijn of overleden of verhuisd naar een ander klooster. Ina de Lizer ontmoette de abt enkele jaren geleden. Ze was op bezoek bij haar moeder, die in hetzelfde verzorgingshuis verblijft. De Lizer raakte gefascineerd door de kloosterling en zijn verhalen. In lange gesprekken leerden ze elkaar kennen. Er ontstond wederzijds vertrouwen, waarmee de basis was gelegd voor een bijzonder fotografisch project dat tussen 2010 en 2012 zijn beslag kreeg.

Het resultaat is vanaf zondag 15 december aanstaande te zien in het Limburgs Museum in Venlo. In de tentoonstelling ‘De laatste abt van Tegelen’ zijn twintig portretfoto’s te zien. Voorts is er een digitale presentatie over de kloosterarchitectuur en de omgeving waarin de abdij ligt. In een audiohoek kan geluisterd worden naar gesprekken tussen abt en fotografe. Museumgasten kunnen hun gedachten over het verdwijnend kloosterleven op papier zetten; de reacties worden verwerkt in de presentatie. Als symbolisch gebaar heeft Amandus Prick zijn abtszetel in de expositie laten plaatsen. De tentoonstelling loopt tot en met 3 maart 2013.

De 21-jarige Amandus Prick trad in 1938 in bij de trappisten. Het kloosterleven werd indertijd gekenmerkt door stilte, soberheid en contemplatie. In 1956 werd hij tot abt gekozen. Tijdens zijn lange leven is alles veranderd: het instituut kerk, het monnikenleven, de godsdienstbeleving van katholieken en natuurlijk de wereld buiten de abdij. Prick was een ijveraar voor de vernieuwingen die tijdens het Tweede Vaticaans Concilie gestalte hebben gekregen. Hij reisde als een apostel van de kloosterhervorming de wereld af. Met zijn 95 jaar is hij weliswaar hoogbejaard. maar zijn geest is nog scherp. Zijn spiritualiteit en soms ironische visies spreken velen aan.

Abdij Ulingsheide is een architectonische parel. Caspar Franssen ontwierp het monumentale klooster in de jaren tachtig van de negentiende eeuw voor trappisten, die als vluchtelingen uit Frankrijk en België naar Nederland waren gekomen. De bouw startte in 1888 en werd in verschillende fases uitgevoerd. De kloosterkerk, waar velen in de kersttijd komen om de kerstgroep te bewonderen, werd in 1928 voltooid. Tot 2004 werd het klooster bewoond door religieuzen. Nu zit er een woongroep van Emmaus in. De laatste cisterciënzers woonden tot voor enkele jaren geleden in een verbouwde boerderij naast het klooster.

Ina de Lizer (1954) werd in Indonesië geboren, verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland en groeide op in Venlo. Ze studeerde aan de Academie voor industriële vormgeving en de Hogeschool voor de kunsten en volgde masterclasses bij de Fotoacademie. Met haar foto’s tracht ze vragen io te roepen en emoties en bewustwording los te maken. Als tiener in Venlo bezocht ze ooit tijdens Kerstmis de nachtmis bij de trappisten en raakte ze gefascineerd door de gregoriaanse gezangen. Vele jaren later ontmoette ze Amandus Prick en werd ze uiteindelijk toegelaten tot zijn domein, een wereld die eigenlijk voor vrouwen gesloten is.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
4911 BX Venlo

info

www.limburgsmuseum.nl

locatieLimburgs Museum, Keulsepoort 5
plaatsVenlo (Limburg)
postcode59
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl