Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Televisie en radio
tv
RKK Katholiek Nederland
(RKK)

RKK Katholiek Nederland

Website E-mail

De zendtijd van de Nederlandse Bisschoppenconferentie wordt verzorgd door RKK.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 28 oktober 2012    Evangelie van 2012-10-28
begintijd10:10 uur
eindtijd10:30 uur
 titelGeloofsgesprek mgr. Van den Hende
beschrijving

Op zondag 28 oktober zendt Omroep RKK een geloofsgesprek uit met mgr. Van den Hende.

Het gesprek staat in het teken van de start van het Jaar van het Geloof. Leo Fijen spreekt met de bisschop over het Jaar van het Geloof, over scepsis die is overwonnen en de opdracht om het evangelie te verkondigen in woord en daad. De uitzending toont beelden van de feestelijke openingsviering op 11 oktober in de Basiliek van de Heilige Liduina en Onze Lieve Vrouw Rozenkrans te Schiedam.

Weer een jaar!
“Toen paus Benedictus XVI het Jaar van het Geloof aankondigde kon je mensen horen zeggen: wéér een jaar? Ik denk dat die scepsis is overwonnen. De paus heeft uitgelegd dat het een kans is om bij gelegenheid van vijftig jaar Tweede Vaticaans Concilie en twintig jaar Catechismus van de Katholieke Kerk het geloof opnieuw te ontdekken. Als bisdom hebben we de kans genomen om een programma van geloof uit te werken in het kader van liturgie, catechese en diaconie.

Kerk zijn in deze tijd
Speciaal vanwege het Jaar van het Geloof werd een banier gemaakt. Daarop staat: “Christus zendt ons vandaag evenals toen uit over de wegen van de wereld om zijn evangelie te verkondigen aan alle volken van de aarde (Porta fidei nr. 7; Mt. 28,19).”

Bisschop Van den Hende: “De paus geeft aan dat de Kerk haar taak om Christus te verkondigen als haar belangrijkste taak moet zien. Het is van groot belang dat wij we de opdracht die toen aan de apostelen werd gegeven nu als onze taak zien. Het was paus Johannes XXIII die het Concilie aankondigde, en het startte in 1962. Hij had op zijn netvlies staan dat we om het geloof door te geven, het opnieuw moeten doordenken en het in de huidige tijd moeten plaatsen om te zien wat we als christenen moeten doen in deze tijd. ‘Aggiornamento’ is het bij de tijd brengen van de Kerk, of eigenlijk het ‘bij de dag brengen’ van de Kerk. De Duitsers hebben daar een mooi woord voor: Verheutigung. Het geloof is actueel, en we moeten het uitdragen in het licht van de huidige uitdagingen en de zegeningen van deze tijd.”

“Het geloof verkondigen, betekent het evangelie uitdragen in woord en daad. Geloof is iets wat in je hart leeft, dat je aanzet tot daden van liefde.”

‘Geloof heeft geen houdbaarheidsdatum’
“Het geloof heeft een waarde voor alle eeuwen, het heeft geen houdbaarheidsdatum die verloopt. We moeten het wel onderhouden, elkaar stimuleren, de sacramenten vieren, onze gebedsrelatie met God onderhouden. Het geloof is voor alle eeuwen. Wij mogen het aannemen als een geschenk en het levend houden.”

Uitzending
Zondag 28 oktober 2012, Nederland 2
10.10 uur: Geloofsgesprek met Mgr. Van den Hende
10.30 - 11.30 uur: Eucharistieviering vanuit de St. Willibrorduskerk te Bodegraven, celebrant: pastoor Dick van Klaveren

info

www.rkk.nl

organisatieRKK Katholiek Nederland
locatieNederland 2
plaatsNederland
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl