Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 9 november 2012    Evangelie van 2012-11-09
(Kerkwijding Lateraanse Basiliek)
begintijd13:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelExcursie - religieus erfgoed in Schiedam
beschrijving

In de middag van vrijdag 9 november a.s. organiseert het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland een excursie naar religieus erfgoed in Schiedam. Drie locaties worden bezocht: de Giudici Kapel (nu onderdeel van het Stedelijk Museum Schiedam), de Havenkerk en de voormalige R.K. begraafplaats.

De start is om 13.00 uur in de Giudici Kapel. Na enkele voordrachten wordt de nabijgelegen Havenkerk bezocht. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de R.K. begraafplaats aan de Vlaardingerdijk. Dit is op 15 minuten loopafstand van de Havenkerk. Het gezelschap wandelt daarna weer terug naar de Giudici Kapel voor een afsluitende borrel (16.30 uur). Op de locaties wordt toelichting gegeven door verschillende experts.

De Giudici Kapel behoorde bij het Sint Jacobs Gasthuis, een instelling voor arme bejaarden en zieken. Aan het eind van de 18e eeuw wordt het oorspronkelijke gebouw gesloopt en komt er een neoclassicistisch gebouw voor in het plaats. Het ontwerp is van de van oorsprong Italiaanse architect Jan Giudici. In de jaren veertig van de vorige eeuw betrekt het Stedelijk Museum Schiedam het voormalige gasthuis. In de jaren 2003 – 2006 ondergaat het gebouw een grondige restauratie.

De Havenkerk is in neoclassicistische stijl ontworpen door de Haagse architect Adrianus Tollus. De kerk wordt in 1824 ingewijd. In 1967 wordt de kerk voor de R.K. eredienst gesloten. Tussen 1976 en 2008 is de Havenkerk in gebruik bij de Stichting Johan Maasbach Wereldzending. Recentelijk is het gebouw grondig gerestaureerd. Op dit moment worden plannen ontwikkeld voor een nieuwe bestemming.

De R.K. begraafplaats aan de Vlaardingerdijk is in 1851 gereed gekomen op de voormalige buitenplaats Bokkenburg. Architect Willebrordus Thyssen ontwerpt een gravenplan en twee gebouwen. De kapel, ook van Thyssen’s hand, is drie jaar later ingewijd. In de jaren zeventig van de vorige eeuw neemt de gemeente Schiedam de begraafplaats over. Oorzaken zijn een terugloop van gelovigen en de hoge onderhoudskosten die het kerkbestuur moet dragen. In 2000 is begonnen met de restauratie van de kapel. Deze is momenteel in gebruik bij de Roemeens Orthodoxe Kerk. 

Start in Giudici Kapel
Afsluiting met een borrel in Giudici Kapel
Kosten € 10
Aanmelden vóór 2 november

info

Christien Manus
manus@erfgoedhuis-zh.nl
www.religieuserfgoed-zh.nl

locatieGiudici Kapel, Hoogstraat 112-114
plaatsSchiedam (Zuid-Holland)
postcode31
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl