Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
(Gregoriaans Dordt)

Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht

Website E-mail

De Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht en Omstreken is een Oecumenische Schola die probeert het erfgoed van het gregoriaans te bewaren en uit te dragen.

Mw. drs. E.M. Stuurman
p/a Voorstraat 120
3311 ER  Dordrecht

(06) 313 922 18

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 28 oktober 2012    Evangelie van 2012-10-28
begintijd16:30 uur
eindtijd17:15 uur
 titelGregoriaanse vespers over Willibrord
beschrijving

Op zondag 28 oktober viert de Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht e.o. de feestdag van Willibrordus (7 november), één van de grootste geloofsgetuigen van de Lage Landen.

De Schola is oecumenisch van samenstelling en gemengd. Het koor zingt a capella en eenstemmig. Koorleider is mw. Elly Stuurman. Doelstelling van het koor: het erfgoed van het gregoriaans te bewaren en uit te dragen. De eenheid van woord en muziek, het kenmerk van gregoriaans, zien wij als basis van alle belangrijke hedendaagse liturgische vormen. Het Latijn, de taal van het gregoriaans, kent een kracht van uitdrukking die in moderne talen moeilijk te vinden is. U krijgt de teksten (Latijn - Nederlands) voor de dienst uitgereikt.

In het voetspoor van Willibrord
Op zondag 28 oktober viert de Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht e.o. (koorleider Elly Stuurman), de feestdag van Willibrordus (7 november), één van de grootste geloofsgetuigen van de Lage Landen. Willibrordus is in 658 geboren in het Britse Northumbrië. In 690 landde hij, in het gezelschap van twaalf missionarissen, op de kust van Katwijk. Tot in Denemarken toe slaagde hij erin steunpunten voor zijn werk te vestigen. De bekendste zijn Utrecht, Susteren en Echternach in Luxemburg. In 695 werd hij tot bisschop van de Friezen gewijd. Hij overleed op 7 november 739 in Echternach, waar hij ook werd begraven. Op de dag van Willibord gedenken wij niet alleen een historisch feit, maar wij vieren ook met een vreugdevol gevoel en met de verwondering in ons hart, dat hij wél door Gods genade erin slaagde de blijde boodschap van Gods liefde onder de trotse Friese bevolking uit te dragen.

In de eerste antifoon zingen wij: ‘Als de volle maan temidden der wolken van het ongeloof, schitterde de heilige Willibrordus als een fakkel der hemelse genade’.

Uit de vaderlandse geschiedenis weten we dat de Friezen later weer weerspannig werden (Bonifatius!) en daarom zingen we o.a. in de hymne ‘Maar de boze en naijverige vijand van Christus heeft Uw volkeren wederom tegen U opgezet en zo alles weer tot ruïnes herschapen’. Deze Engelse monnik, latere bisschop en heilige is in zekere zin - terecht of onterecht - de personificatie geworden van de vroegste Kerk, voor de stad Utrecht (ruiterstandbeeld Janskerkhof) en vanuit daar voor heel Nederland.

Locatie: Trinitatiskapel, Vriesestraat 20 3311 HR Dordrecht.
Aanvang: 16:30 uur.

info

Roel de Haas
(078) 617 60 30
roel.dehaas@gmail.com
www.gregoriaansdordt

organisatieInterkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
locatieTrinitatiskapel Vriesestraat 22
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl