Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 5 oktober 2012    Evangelie van 2012-10-05
begintijd13:30 uur
 titelSymposium - Ruimte voor religie
beschrijving

Uit de studie God in Nederland (Bernts, Dekker en Hart; 2007) blijkt dat tweederde van de Nederlandse bevolking zich als religieus beschouwt. De beleving van het religieuze wordt voor een grote groep mensen zodanig persoonlijk dat er een speciale term voor is: de ‘solo religieus’. Tegelijkertijd blijft de behoefte om religie te delen in gemeenschappelijke ruimten. Dit gebeurt niet alleen in kerken en kloosters, maar ook in musea, bij concerten en rond bijvoorbeeld herdenkingen. De individuele wereld wordt collectief beleefd, en grenzen tussen religieuze en publieke ruimten vervagen.

Deze ontwikkelingen rondom de ruimte voor religie in Nederland roepen vragen op:

  • Op welke wijze zijn mensen in Nederland religieus?
  • Staat het traditionele aanbod van religieuze activiteiten onder druk door de behoefte aan individualisering?
  • Hoe ziet religieuze beleving er in de nabije toekomst uit in Nederland?
  • Hoe vullen religieuze én seculiere organisaties hun ruimte in voor religiositeit?

Cultuur- en godsdienstpsycholoog dr. Ton Bernts gaat in een lezing op deze vragen in. Bernts houdt zich bezig met onderwerpen op het snijvlak van religie en samenleving. Hij is directeur van Kaski en mede-auteur van God in Nederland, hét trendsettende onderzoek over mens en religie in Nederland.

Vervolgens zijn er interviews met mensen die te maken hebben met de wisselwerking tussen religie en ruimte, individuele en publieke beleving van religie.

Programma

13.00 uur: Ontvangst met koffie, thee.
 
13.30 uur: Opening door dagvoorzitter prof. dr. Frans Wijsen, decaan van de Faculteit der Theologie, Radboud Universiteit Nijmegen.
 
13.40-16.00 uur: ‘Ruimte voor religie’:

  • Lezing door dr. Ton Bernts.
  • Interviews met Wim Verschuren en Ergün Erkoçu.

16.00-17.00 uur: Ontmoeting en nabespreking met hapje en drankje.
 
Wim Verschuren heeft als Frater van Tilburg aan de wieg gestaan van ZIN in Werk in Vught. Met ZIN hebben de fraters hun traditionele klooster getransformeerd in een ontmoetingsplaats waar mensen thema’s op het gebied van zingeving en werk, innovatie en duurzaamheid kunnen verdiepen. ZIN is opgericht in samenwerking met een partner uit het bedrijfsleven. Doelgroep zijn mensen die werkzaam zijn in overheid, ngo1.s en bedrijfsleven. De stijlvolle architectuur en inrichting van Zin zijn kunstzinnig, kleurrijk en eigentijds terwijl tegelijkertijd het spirituele erfgoed van de fraters zichtbaar en tastbaar aanwezig is.

Architect Ergün Erkoçu is ontwerper van de zgn. Poldermoskee die midden in de Nederlandse samenleving wil staan en toegankelijk is voor moslims en niet-moslims. Het ontwerp vormt een eenheid met de directe omgeving mét behoud van de identiteit van de moskee. Zijn projecten onderzoeken de “mentale en fysieke positie van de Islam in Nederland en de consequenties van een veranderende Nederlandse samenleving”. In het werk van Erkoçu staat de mens centraal in relatie tot thema’s als religie, beleving, samenleven, multifunctioneel en multi-etnisch gebruik van gebouwen, voorzieningen en openbare ruimte.

Het Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen (NIM) - gelieerd aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen - is het centrum voor de studie van wereldchristendom en interreligieuze betrekkingen. De missie van het NIM is om met haar onder¬zoek dienstbaar te zijn aan het verbeteren van interculturele en interreligieuze relaties tussen mensen wereldwijd. Daarom staat bij het onderzoek de communicatie centraal tussen westerse en niet-westerse christenen, tussen christenen en andersgelovigen.

info

NIM – Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen
(024) 36 12 727  
nim@nim.ru.nl   
www.ru.nl/nim

locatieRadboud Universiteit Nijmegen. Aula, Senaatszaal, Comeniuslaan 2
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl