Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 29 september 2004    Evangelie van 2004-09-29
 titelStudiedag over dementie
beschrijvingHet Soeterbeeck Programma organiseert op 29 september in het Auditorium UMC St Radboud te Nijmegen de studiedag 'En ook nog dement!' Cognitieve stoornissen als bijkomende aandoening in de zorgpraktijk.

De studiedag duurt van 10.15 tot 17.00 uur. Het Soeterbeeck Programma werkt hierbij samen met het Alzheimer Centrum en de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat , de afdeling Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van de Geneeskunde, de adviescommissie Levensbeschouwing en Ethiek op de Agenda, de afdeling Geriatrie van het UMC St Radboud.

Ouderdomsziekten vragen door de vergrijzing steeds meer aandacht van artsen en verpleegkundigen. Ziekenhuispatiënten op leeftijd hebben vaak meerdere aandoeningen tegelijk. Cognitieve stoornissen, zoals een delier of beginnende dementie, nemen hierbij een speciale plaats in. Patiënten met zo'n bijkomende aandoening zijn vergeetachtig en verward, soms acuut, soms chronisch en progressief. De communicatie over wat zij ervaren en willen, is moeilijk.

Vanuit de optiek van snel, doelmatig en patiëntgericht werken worden dergelijke patiënten al snel als lastig ervaren. Er doemen immers allerlei praktische en ethische problemen op bij anamnese en diagnostiek, bij het vaststellen van behandelingsdoelstellingen en -beslissingen, bij de beoordeling van het succes van de verleende zorg en ook bij de beslissing om patiënten al dan niet uit het ziekenhuis te ontslaan.

Sprekers zijn o.a. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie, Wim Dekkers, arts en ethicus, Francis Straatsma, seniorverpleegkundige Geriatrisch Diagnostisch Dagcentrum en Ben de Pauw, internist en hematoloog.

De dag is gericht op verpleegkundigen, artsen en overige betrokken hulpverleners: psychologen, maatschappelijk werkenden, fysio- en ergotherapeuten en pastores.

Voor een gratis folder kunt u terecht bij het Soeterbeeck Programma
(024) 361 55 55
info@soeterbeeck.kun.nl
www.soeterbeeck.kun.nl (vanaf 1 september www.ru.nl/soeterbeeckprogramma).

Deelname kost bij € 45,-. Medewerkers en studenten van het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben gratis toegang.

infoSoeterbeeck Programma
(024) 361 55 55
info@soeterbeeck.kun.nl
www.soeterbeeck.kun.nl (vanaf 1 september www.ru.nl/soeterbeeckprogramma).
locatieAuditorium UMC St Radboud
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl