Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
Klooster Wittem

Klooster Wittem

Website E-mail

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem
(043) 450 17 41

openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 4 november 2004    Evangelie van 2004-11-04
 titelBriefwisseling Russell en Wittgenstein
beschrijvingHet Soeterbeeck Programma organiseert in oktober en november in Hengelo, Tilburg en Wittem de lezingenreeks 'Corresponderende denkers', briefwisselingen tussen Erasmus en Luther, Nietzsche en Von Meysenbug, Wittgenstein en Russel, Arendt en Heidegger.

De reeks wordt gehouden in Hengelo, Tilburg en Wittem:

Hengelo
De reeks plaats op maandagen in de Bibliotheek Hengelo, Burgemeester Jansenstraat 2, tussen 19.30 en 21.45 uur.
25 oktober: de brieven van Erasmus en Luther;
1 november: de brieven van Nietzsche en Von Meysenbug;
15 november: de brieven van Russell en Wittgenstein;
22 november: de brieven van Arendt en Heidegger.

Tilburg
De reeks vindt plaats in de Theologische Faculteit Tilburg, Academielaan 9, tussen 20.00 en 22.15 uur.
woensdag 3 november: de brieven van Nietzsche en Von Meysenbug;
dinsdag 9 november: de brieven van Russell en Wittgenstein;
dinsdag 16 november: de brieven van Arendt en Heidegger;
dinsdag 23 november: de brieven van Erasmus en Luther.

Wittem
De reeks vindt plaats in de Kloosterbibliotheek Wittem, Wittemer Allee 32, tussen 19.30 en 21.45 uur.
donderdag 28 oktober: de brieven van Erasmus en Luther;
donderdag 4 november: de brieven van Russell en Wittgenstein;
woensdag 10 november: de brieven van Nietzsche en Von Meysenbug;
donderdag 18 november: de brieven van Arendt en Heidegger.

Erasmus en Luther corresponderen eerst vriendschappelijk en later vijandig over de vernieuwing van spiritualiteit. Hun verzet tegen de uiterlijkheden van het geloof hebben zij gemeenschappelijk maar hun grote verschil in temperament maakt een breuk onvermijdelijk.
Sprekers zijn Dick Akerboom, universitair docent geschiedenis van de theologie, en Michel Verweij, research fellow Neo-Latijnse letterkunde.

Friedrich Nietzsche en Malwida von Meysenbug corresponderen met toenemende venijnigheid over het begin van de vrouwenemancipatie en over Nietzsches steeds vijandiger houding tot Wagner en Schopenhauer. De dwarse en compromisloze denker komt steeds meer alleen te staan. Sprekers zijn Paul van Tongeren, hoogleraar wijsgerige ethiek, en Désirée Verweij, universitair hoofddocent ethiek aan de KMA.

In de brieven van Bertrand Russell en Ludwig Wittgenstein treedt de filosofische genialiteit van Wittgenstein steeds duidelijker naar voren. Eerst heeft Russell de rol van leermeester maar na voltooiing van de Tractatus in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog eist Wittgenstein meer en meer die rol op. Sprekers zijn Harm Boukema, universitair docent geschiedenis van de filosofie, en Göran Sundholm, hoogleraar Wijsbegeerte van de logica.

Hannah Arendt en Martin Heidegger beginnen hun correspondentie met liefdesbrieven. Maar nadat Heidegger zich met het nazisme inlaat en Arendt als jodin vlucht naar Amerika gaat de openhartigheid tussen hen verloren. Heidegger blijft haar zien als zijn favoriete studente terwijl zij al lang zelfstandig een filosofische reputatie heeft verworven. Sprekers zijn Cris van der Hoek, docent filosofie, en Charles Vergeer, docent wijsbegeerte en ethiek.

De reeks is een samenwerking met Fontys Centrum voor theologie en de Edmund Beel Stichting.
Deelname kost per avond bij voorinschrijving € 9,- (vol tarief) of € 5,- (gereduceerd tarief). Medewerkers en studenten van de Hogeschool Edith Stein, Theologie en levensbeschouwing van Fontys Hogescholen en de Theologische Faculteit Tilburg hebben gratis toegang.

infoSoeterbeeck Programma (024) 361 55 55
info@soeterbeeck.kun.nl (vanaf 1-9 info@soeterbeeck.ru.nl ).
www.soeterbeeck.kun.nl
organisatieKlooster Wittem
locatieKloosterbibliotheek Wittem, Wittemer Allee 32
plaatsWittem (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl