Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 31 augustus t/m zondag 11 november 2012    Evangelie van 2012-08-31
 titelGenadebrood Katholieke Armenzorg
beschrijving

Jarenlang werd door Anno, het promotiebureau voor de Nederlandse geschiedenis, en later door het inmiddels opgeheven Nationaal Historisch Museum jaarlijks de week van de geschiedenis georganiseerd. In deze week organiseerden musea, archieven, historische verenigingen en andere culturele instellingen tal van activiteiten rond een jaarlijks wisselend thema. Sinds vorig jaar is deze week uitgebreid tot een maand van de geschiedenis en deze wordt dit jaar voor het eerst door het Nederlands Openlucht Museum georganiseerd. De maand van de geschiedenis vindt dit jaar plaats in oktober rondom het thema ‘Arm en Rijk’. Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) wil hier graag een bijdrage aan leveren en doet dat middels een tentoonstelling over de katholieke armenzorg in Nederland onder de titel ‘Genadebrood’.

 De armenzorg was tot de invoering van de Algemene Bijstandswet in 1965 voornamelijk het domein van lokaal georganiseerde kerkelijke en gemeentelijke armbesturen. Bij het katholieke volksdeel waren hiervoor de parochiële armbesturen verantwoordelijk, bij het protestantse de diaconieën. Vanaf 1912, na de invoering van een nieuwe Armenwet, kon er door de gemeentes op deze lokale, vooral confessionele, armbesturen enig toezicht gehouden worden via de Armenraden. Vanaf het midden van 19e eeuw was ook de katholieke, internationaal georganiseerde Sint Vincentiusvereniging in Nederland actief op het gebied van de armoedebestrijding. Behalve de leniging van maatschappelijke noden stelde zij zich ook de leniging van geestelijke noden ten doel.

 De invoering van de bijstandswet in 1965 betekende het einde van de traditionele armenzorg; de overheid garandeerde vanaf toen een minimuminkomen voor al haar burgers. Toen eind tachtiger jaren de hoogte van de uitkeringen niet langer gelijke tred hield met de prijsontwikkelingen zagen de kerken een nieuwe taak voor zich weggelegd: het onder de aandacht brengen van de hierdoor ontstane ‘nieuwe armoede’. Voor dit doel werd door hen in 1987 de nog steeds actieve werkgroep ‘De Arme Kant van Nederland’ opgericht.

 Verspreid door de KDC-collecties bevindt zich veel materiaal betreffende de katholieke armenzorg. Een selectie daaruit is te zien in deze kleine expositie.

De expositie is ingericht op de Studiezaal van het Katholiek Documentatie Centrum en de Traverse van de Univeriteitsbibliotheek.

Openingstijden
maandag t/m donderdag van 08.30-22.00 uur
vrijdag van 08.30-20.00 uur
zaterdag van 09.00-17.00 uur
zondag van 10.00 tot 17.00 uur

info

Radboud Universiteit
Katholiek Documentatie Centrum
Erasmuslaan 36
6525 GG Nijmegen
(024) 361 24 12
info@kdc.ru.nl
www.ru.nl/kdc

locatieErasmuslaan 36
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl