Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 16 september 2012    Evangelie van 2012-09-16
begintijd14:00 uur
 titelOrgelconcert - Vierne Symphonie I
beschrijving
Datum: zondag 9 september 2012
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Tijd: 14.00 uur.
Entree: Vrij, collecte na afloop
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

Concertserie Orgelwerken Louis Vierne
16 september: Vierne Symphonie I door Willeke Smits.

Op zondag 16 september zal het  tweede concert in de reeks Orgelwerken Louis Vierne plaatsvinden in de St. Willibrordkerk te Utrecht. De reeks, die tot en met december plaats zal vinden, bevat integrale uitvoeringen van de orgelwerken van Louis Vierne (1870-1937). Vierne gold als één van de belangrijkste componisten van zijn tijd. De blinde, Franse organist/componist was organist van de Notre Dame in Parijs op een orgel van Cavaillé-Coll. Van zijn composities zijn vooral zijn orgelwerken bekend gebleven.

Het stuk dat deze middag zal worden uitgevoerd door Willeke Smits betreft zijn eerste Symphonie, dat verscheen in 1899. Het zesdelige werk is opgedragen aan Alexandre Guilmant en kwam tot stand in de periode 1895-1898. In die tijd was Vierne assistent aan de Sainte Sulpice in Parijs en de eerste symfonie is dan ook door dit orgel geïnspireerd.

De bescheiden Vierne toonde zich later kritisch over deze eerste symfonie en verklaarde dat hij ze zo niet meer zou schrijven. De langzame delen vond hij aardig maar deze hadden volgens hem een soort oppervlakkigheid die hij niet meer zou accepteren. De Finale vond hij vreselijk traditioneel en smakeloos maar aangezien volgens hem gebrek aan smaak het publiek wel beviel zou hij de finale altijd blijven spelen. Alleen over het eerste deel was Vierne echt tevreden. Het is aan de luisteraar om te ervaren of hij gelijk had in deze zelfkritiek.

De prachtig neogotische St Willibrordkerk met zijn monumentale orgel biedt de perfecte ambiance voor het beluisteren van deze muziek. In de St Willibrordkerk staat een Maarschalkerweerdorgel met een sterk Frans karakter waarop de muziek van Vierne goed tot zijn recht komt.

De overige concerten zullen op de volgende data plaatsvinden:

  • 23 September: Vienre Symphonie II – door Wouter van den Broek
  • 30 september: Vierne Suite 1 en 3 – door Wim Does
  • 7 oktober: Vierne 24 Pieces deel 1 – door David Schlaffke
  • 14 oktober: Vierne Symphonie III – door Bas Groenewoud
  • 21 oktober: Vierne Symphonie IV – door Christine Kamp
  • 28 oktober – Vierne Pieces deel 2 – door Hugo Bakker
  • 18 november: Vierne Suite 2 en 4 – door Willke Smits
  • 25 november: Vierne Symphonie V – door Bert den Hertog
  • 2 december: Vierne Symphonie IV – door Hayo Boerema

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl