Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 16 juli t/m zondag 15 augustus 2004    Evangelie van 2004-07-16
 titelHistorische film Sjabbos
beschrijvingHet Joods Historisch Museum toont tot en met 15 augustus 2004 de zwart-wit film Sjabbos (Vrijdagavond) uit 1932 in de lege Grote Synagoge. De film duurt ongeveer 10 minuten.

Sjabbos is een documentaire die G.J. Teunissen en Jo Spier in 1932 maakten over de vooroorlogse Amsterdamse Jodenbuurt bij het ingaan van de sjabbat: de winkels sluiten, bedrijven worden stilgelegd, werknemers spoeden zich naar huis. Terwijl de vrouwen thuis de laatste hand leggen aan de maaltijd, met zorg de tafel dekken en de kaarsen aansteken, spoeden de mannen zich naar de synagoge. Chazan Blanes betreedt via het zijpoortje de Snoge, oppervoorzanger Maroko begroet de sjabbat in de Grote Synagoge.

Beeld en geluid van Sjabbos ademen een nostalgische sfeer uit, die ook in 1932 al slechts door enscenering te realiseren was. Omdat een deel van de film zich afspeelt in de Grote Synagoge, is het voor de bezoekers van het JHM een bijzondere ervaring om de film nu in diezelfde ruimte te kunnen zien.

De makers van de film hebben het onderscheid tussen de bedrijvigheid op de doordeweekse dagen en de rust die valt met het ingaan van de heilige sjabbat in beeld willen brengen. Daarvoor stemden zij het beeldmateriaal af op het ritme van geluiden en muziek: de bedrijven sluiten met het slaan van de klok, de beelden in de synagoge illustreren de Hebreeuwse gebeden en gezangen. De impressies hebben ook een duidelijke sociale component en benadrukken het verschil tussen arm en rijk en tussen de vertegenwoordigers van de Hoogduitse en de Portugese gemeenten. De film eindigt zoals hij begint, met een panoramisch overzicht van het joodse hart van Amsterdam.

infoJMH (020) 626 99 45
communicatie@jhm.nl
www.jhm.nl
locatieJoods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein 2-4 / Nieuwe Amstelstraat 1
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl