Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 25 juli 2004    Evangelie van 2004-07-25
 titelNieuwe ramen voor pelgrimskapel
beschrijvingFeestelijke Eucharistieviering in de kathedraal van Roermond ter ere van St. Christoffel en van de H. Jacobus met inzegening van de nieuwe ramen in de Jacobskapel door bisschoppelijk vicaris mgr. dr. Th. Willemssen, met medewerking van de Broederschap van Sint Jacobus, de Commanderij van de Tempeliers, de Kathedrale Schola, het Munsterkerkkoor en het Abdijkoor.

Op zondag 25 juli worden de nieuwe gebrandschilderde ramen van de Sint-Jacobuskapel in de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond onthuld en ingezegend. Dit gebeurt tijdens een plechtige eucharistieviering waarmee het patroonsfeest van de Limburgse bisschopskerk wordt gevierd. Muzikale medewerking verlenen de vier koren van de binnenstadparochie. Ook de Commanderij van de Tempeliers en de Broederschap van Sint-Jacobus - initiatiefnemer van de nieuwe ramen - verlenen medewerking. Aanvang: 12.15 uur.

De vier ramen tonen het levensverhaal van Sint Jacobus en de pelgrimage die na zijn dood ontstond naar zijn graf in Santiago de Compostela. Roermond is een eeuwenoude halteplaats op de pelgrimsroutes vanuit Noord-Europa. De vensters zijn vervaardigd door kunstenaar L. Reihs van atelier Flos in Steyl (Venlo). De Broederschap van Sint Jacobus staat garant voor de financiering. Het is een nieuwe stap in het omvangrijke renovatieproject dat de Limburgse bisschopskerk ondergaat.

De vier nieuwe ramen
De vier ramen meten elk circa 1.00 x 2.75 m. en beslaan een totale oppervlakte van 12 m2. Ze vormen een duidelijke figuratieve eenheid, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het boven-, midden-, en ondergedeelte.
Bovenste deel:
Raam 1: Opgaande zon: begin van het leven en begin van de pelgrimstocht.
Raam 2: De ster: een ster verscheen boven de plek waar zich het graf van de heilige Jacobus zou bevinden. (Compostela = Campus Stellae = veld van de ster).
Raam 3: De schelp: beschermings- en herkenningsteken voor de pelgrim op weg naar Compostela; tevens symbool van nieuw leven en drinknap voor pelgrims.
Raam 4: Ondergaande zon: einde van de pelgrimstocht en begin van een nieuw leven.
Middendeel:
Raam 1: Gebeurtenissen in het leven van Jezus op aarde, waarvan Jacobus getuige was.
Raam 2: Prediking door Jacobus na Christus' Hemelvaart in Judea en zijn marteldood.
Raam 3: Verschillende legenden over Jacobus.
Raam 4: Pelgrimstochten naar het graf van Jacobus in Santiago de Compostela.
Onderste deel:
De doorlopende, golvende lijnen symboliseren de vele wegen die naar Santiago leiden, de levensweg van iedere mens en de golven van de zee waarover Jacobus naar en van Spanje voer. Zij benadrukken tevens de viereenheid van de ramen.
Opmerkelijk is ook de afbeelding van de Roermondse kathedraal in een van de ramen. Eeuwenlang en nog altijd is de stad een bekende en weer steeds bekender wordende pleisterplaats op weg naar Santiago.

Jacobuskapel
De kleine kapel van Sint Jacobus, aangebouwd aan de kathedraal, dateert uit de 16de eeuw. Hier bevindt zich de grootste relikwie van de heilige apostel Jacobus buiten Spanje, namelijk zijn onderarm. De reliek is permanent tentoongesteld in een muurvitrine, zodat deze ook buiten de openstellingtijden van de kerk te zien is. De kapel is een markant rustpunt langs de historische pelgrimsweg naar Compostela.

infoPerschef: m.bemelmans@bisdom-roermond.nl
www.bisdom-roermond.nl
locatieSint-Christoffelkathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl