Vandaag is dinsdag 17 september
Prinsjesdag / Heilige Lambertus
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 9 oktober 2004    Evangelie van 2004-10-09
 titelSymposium De hemel van Nederland
beschrijvingHet Thijmgenootschap organiseert op 9 oktober in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg het symposium De hemel van Nederland over de actuele betekenis van religie in Nederland.

Het symposium begint om 9.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Hoofdspreker is James Kennedy, "Nederland-watcher" en hoogleraar aan de VU. Hij spreekt over religie in de Nederlandse samenleving en cultuur.

De kern van het symposium bestaat uit vijf parallelsessies over de thema's: zorg en barmhartigheid, oorlog en vrede, armoede en solidariteit, contact tussen generaties, kunst en religie.

In de parallesessie over zorg en barmhartigheid houdt Annelies van Heijst, theologe aan de Theologische Faculteit Tilburg, een inleiding. Mensen uit de praktijk van de zorg geven een reactie. Godelieve van Heteren, Tweede-Kamerlid voor de PvdA, is gespreksleider.

De parallelsessie over oorlog en vrede stelt de vraag aan de orde wanneer het gebruik van geweld geoorloofd is. Voor welke vraagstukken komen politici, de legerleiding en soldaten te staan wanneer besloten wordt geweld te gebruiken. Bisschop Ad van Luyn start de discussie samen met Ted Baarda, begeleider van deelnemers aan vredesoperaties. Marcel Becker, ethicus aan de Defensie Leergangen, is gespreksleider.

Tijdens de ochtendsessie over armoede en solidariteit staat het Nederlandse ontwikkelingsbeleid centraal: van hulp naar samenwerking. Sprekers zijn Johan Verstraeten, hoogleraar aan de KU Leuven, Agnes van Ardenne, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Ery Seda van de Universiteit van Indonesië. 's Middags krijgt de ontwikkelingssamenwerking van particuliere organisaties aandacht. Hier spreekt Nico Roozen van Solidaridad. Gespreksleider is Irene van Staveren van het Institute of Social Studies te Den Haag.

De sessie over contact tussen generaties behandelt de veranderingen in waarden en normen bij ouderen en jongeren. Na vertoning van video's met gesprekken tussen ouderen en jongeren over dit thema, geeft Kees Knipscheer, hoogleraar Sociale Gerontologie aan de VU, een reactie vanuit het perspectief van ouderen. Maerten Prins, verbonden aan de sectie Cultuur- en Persoonlijkheidsleer van de Radboud Universiteit Nijmegen reageert vanuit het perspectief van jongeren. Maria van den Muijsenberg-Geurts is gespreksleider.

's Ochtends gaat de parallesessie over kunst en religie in op de geschiedenis van kunstbeleving bij katholieken en protestanten. Sible de Blaauw, hoogleraar Kunstgeschiedenis in Nijmegen, spreekt over architectuur en beeldende kunst als voertuigen van het katholieke geloof. Johan Goud, hoogleraar Theologie aan de UU spreekt over woord, beeld en muziek en het protestantisme. Tijdens de middagsessie verzorgt schrijver Willem Jan Otten samen met beeldend kunstenaar Marc Mulders, een presentatie over religieus kunstenaarschap. Louis Houët, voormalig KRO-presentator, leidt de gesprekken.

Dit symposium wordt georganiseerd ter viering van het eeuwfeest van het Thijmgenootschap. Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen ondersteunt de ontwikkeling en organisatie van het symposium. Het Thijmgenootschap bevordert wetenschappelijke reflectie op cultuur en samenleving.

Toegang tot het symposium kost € 35,- per persoon.
Leden van het Thijmgenootschap en studenten betalen € 25,-.

infoSoeterbeeck Programma (024) 361 55 55
info@soeterbeeck.kun.nl (vanaf 1-9 info@soeterbeeck.ru.nl ).
www.soeterbeeck.kun.nl
locatieAula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl