Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 18 september 2004    Evangelie van 2004-09-18
 titelStudiedag strijkers en blazers in kerk
beschrijvingVoor bespelers van strijk- en blaasinstrumenten die in kerkdiensten meespelen vindt op 18 september een studiedag plaats in Zeewolde.De dag is bestemd voor bestaande ensembles die meewerken aan erediensten, instrumentalisten, leiders van ensembles, muziekcommissies en liturgiecommissies en organisten.

In april 2002 namen de Amersfoortse kerkmusicus Harry van Wijk en Charlotte Bouwman uit Utrecht het initiatief voor een ensembledag voor strijk- en blaasinstrumenten. Inmiddels is de groep van initiatiefnemers uitgebreid. “We merken dat strijkers en blazers steeds vaker meedoen in kerkdiensten”, zegt Klaas van der Wal uit Zwolle, een van de organisators van de studiedag. “Aan de andere kant komen ze steeds meer praktische moeilijkheden tegen.”

De initiatiefnemers hebben de afgelopen tijd gesproken over randvoorwaarden om de inzet van deze instrumentalisten in de eredienst beter tot zijn recht te laten komen. “Allereerst is het belangrijk dat de kerkenraad een commissie instelt die muzikaal talent ziet in de gemeente. Daarbij is het belangrijk dat er mensen beschikbaar zijn die verstand hebben van alle instrumenten die beschikbaar zijn, maar vooral weten welke instrumenten bij elkaar passen als ze gaan samenspelen. Dan loop je vaak tegen het eerste probleem aan”, weet Van der Wal. “Is er muziek voor de beschikbare instrumenten. Wat moet er herschreven worden en wie kan dat?”

De werkgroep wil regelmatig muziek voor kerkelijke ensembles uitgeven. Harry van Wijk geeft tijdens de studiedag een workshop over de mogelijkheden om muziek in basisvorm aan te leveren op cd-rom. Uitgever Haducon van het Nederlandstalige muziekprogramma Capella 2002 geeft een demonstratie en.

De initiatiefnemers ook op de lange termijn ondersteuning blijven bieden. Daarom zijn ze in gesprek met de Vereniging van Gereformeerde kerkorganisten (VGK). “Deze gesprekken zijn zeer postitief”, vindt Van der Wal. De VGK is daarom ook aanwezig op de ensembledag. “We onderzoeken samenwerking op lange termijn. Want goede samenwerking tussen organist en instrumentalist is onmisbaar om dienstbaar bezig te zijn in de erediensten.”

De ochtendbijeenkomst is ingeruimd voor bestaande ensembles. Ze krijgen een kwartier om wat te vertellen wat ze doen. Daarna spelen ze iets uit de liturgie. Aan het eind van de ochtend worden ze beoordeeld door een vakkundige jury. De middag wordt afgesloten met een speel-in voor alle aanwezige instrumentalisten.

Bestaande ensembles kunnen zich aanmelden voor het ochtendprogramma Losse cursisten voor de gehele dag. Aanmelden voor deze cursusdag die plaatsvindt op 18 september in de kerkgebouw Schuilhof te Zeelwolde kan per mail aan m.c.bouwman@planet.nl of 030-6374747. De cursusdag duurt van 10.00 tot 15.30 uur en kost 12,50 euro, studenten 7,50 euro.

(Bron: ND 11 juli)

info(030) 6374747
m.c.bouwman@planet.nl
locatieKerkgebouw Schuilhof
plaatsZeewolde (Flevoland)
postcode38
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl