Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 9 september 2012    Evangelie van 2012-09-09
begintijd14:00 uur
 titelOpeningsconcert serie orgelconcerten
beschrijving
Datum: zondag 9 september 2012
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Tijd: 14.00 uur.
Entree: Vrij, collecte na afloop
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

9 september: openingsconcert concertserie orgelwerken van Louis Vierne.

Op zondag 9 september om 14.00 uur vindt het openingsconcert plaats van een concertserie waarin de orgelwerken van de Franse componist Louis Vierne (1870-1937) zullen worden uitgevoerd. De reeks, die loopt van 9 september t/m 2 december, vindt plaats in de Sint Willibrordkerk te Utrecht. Het eerste concert zal zijn Messe Sonelle betreffen, uitgevoerd door het St. Willibrordkoor onder leiding van Bernard Rikkerd de Koe en Bas Groenewoud op orgel.

Louis Vierne gold als één van de belangrijkste componisten van zijn tijd. De blinde, Franse organist/componist was organist van de Notre Dame in Parijs op een orgel van Cavaillé-Coll. Van zijn composities zijn vooral zijn orgelwerken bekend gebleven. In zijn composities was hij heel vernieuwend en ontwikkelde een heel eigen idioom.

De prachtig neogotische St Willibrordkerk met zijn monumentale orgel biedt de perfecte ambiance voor deze muziek. In de St Willibrordkerk staat een Maarschalkerweerdorge met een sterk Frans karakter waarop de muziek van Vierne goed tot zijn recht komt.

Het openingsconcert is een uitvoering van de De Messe Solenelle Op. 16. Deze werd gecomponeerd in 1899 en uitgegeven in 1900. Het werk is opgedragen aan Théodore Dubois en ging op 8 december 1901 in de Sainte Sulpice te Parijs in première. Oorspronkelijk is deze mis geschreven voor vierstemming koor en twee orgels; van de begeleiding zijn echter ook arrangementen gemaakt voor orgel, orkest en strijkkwartet met trompetten. De Messe Solenelle omvat de vijf vaste delen Kyrie, Gloria, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei.

De overige concerten zullen op de volgende data plaatsvinden:

16 september: Vierne Symphonie I door Willeke Smits
23 September: Vienre Symphonie II door Wouter van den Broek
30 september: Vierne Suite 1 en 3 door Wim Does
07 oktober: Vierne 24 Pieces deel 1 door David Schlaffke
14 oktober: Vierne Symphonie III door Bas Groenewoud
21 oktober: Vierne Symphonie IV door Christine Kamp
28 oktober: Vierne Pieces deel 2 door Hugo Bakker
18 november: Vierne Suite 2 en 4 door Willke Smits
25 november: Vierne Symphonie V door Bert den Hertog
02 december: Vierne Symphonie IV door Hayo Boerema

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl