Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 19 augustus 2012    Evangelie van 2012-08-19
begintijd16:00 uur
 titelMaas en Waalse Bedevaart naar Bergharen
beschrijving

Dit jaar wordt in Bergharen de traditionele Maas en Waalse Bedevaart op zondag 19 augustus gehouden. Om 16.00 uur wordt dan op de Kapelberg eucharistie gevierd. In verband met de viering van het 700-jarig bestaan is Mgr. drs. A.L.M. Hurkmans, de bisschop van ’s-Hertogenbosch, hoofdcelebrant en hij zal ook de verkondiging houden. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een gemengd koor van zangers en zangeressen uit Beneden-Leeuwen en Bergharen, terwijl ook de muziekvereniging Sint-Anna van de partij zal zijn.

Mensen uit het stroomgebied van de Maas en de Waal en van ver daarbuiten zullen ook nu weer naar Bergharen komen om daar hun intenties neer te leggen en te bidden bij de beeltenis van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods. Ook voor aanvang van de viering kunnen persoonlijke intenties worden opgeschreven, die tijdens de viering aan Maria zullen worden voorgelegd. Het thema van de bedevaart is dit jaar: “Zeven eeuwen bidden op voorspraak van Maria”.

Dit jaar wordt immers gevierd dat 700 jaar geleden Cisterciënzers van de abdij Camp een stuk grond kochten in het stuifduinengebied te Bergharen, waarop al snel daarna een Mariaverering op gang kwam. Tot op de dag van vandaag bestaat die nog steeds en je komt er elke dag wel mensen tegen die daar even willen vertoeven om hun zorgen aan de Moeder Gods voor te leggen, haar om een speciale gunst willen vragen of dankbaarheid aan haar willen betuigen omdat een eerdere smeekbede werd verhoord.

Een eerste bewijs van bedevaarten naar Bergharen vormt een testament uit Oss van 22 maart 1561, waarin mevrouw Lijsbrecht van Dijck bepaalde dat haar man, een zekere Simon Mathijssen, haar bezittingen zal erven wanneer hij een bedevaart zal ondernemen naar Onze Lieve Vrouw in Bergharen. Het beeld is een piëta, een moeder van Smarten, met op haar schoot het ontzielde lichaam van haar aan het kruis gestorven Zoon. Deze piëta is een houtsnijwerk van de Nederrijnse school en zou rond 1500 vervaardigd zijn. Tijdens de reformatie werd het beeld tijdig in veiligheid gebracht in het kasteel van Hernen om in 1923 weer in Bergharen terug te keren. Op de Kapelberg werd in 1948 de huidige, ruime veldkapel met twee kaarsenkapelletjes opgericht.

Voor zover bekend zijn er geen wonderen gebeurd die officieel erkend zijn. “Nee, hier geen wonderbaarlijke genezingen als in Lourdes. Geen begenadigde zieners of zieneressen als in Fátima, of Banneux. Hier geen wonderdadig beeld of wonderdadig prentje als in Kevelaar. We hebben ‘gewoon’ de berg, de plek, en … het beeld,” aldus pater Ad Blommerde in zijn preek op 5 mei bij de openingsviering van de festiviteiten rond het 700-jarig bestaan. Om verder te stellen “Het wonder is de plek zelf, de stilte, de ruimte waar we even kunnen neerzitten, even op adem kunnen komen. Waar we ons kunnen warmen in de zon, waar we kunnen schuilen onder de boom, waar we een kaarsje opsteken als teken van ons bidden, als teken van ons vertrouwen, als teken van ons geloven dat Maria weet waar we het over hebben wanneer we onze nood en onze vreugde, ons verdriet en onze dankbaarheid hier bij haar uitspreken.”

De kracht van de Bergharense Kapelberg is dus gelegen in de eenvoud. Het is een fraaie plek te midden van de natuur, waar konijntjes rond huppelen en vogels het hoogste lied kunnen zingen. Waar mensen het gevoel krijgen, dat ze zelf slechts een klein deel zijn in een veel groter geheel. Dat het echt niet belangrijk is hoe men het in de maatschappij doet.

Na afloop bestaat er mogelijkheid om de kruisweg te lopen onder leiding van diaken H. Witsiers. Die weg loopt door het kruiswegpark rond de Mariakapel. Veertien staties met elk een tableau van de in onze streek bekende kunstenaar, wijlen Jac. Maris uit Heumen, geven de lijdensweg weer van Jezus vanaf de veroordeling door Pilatus tot en met zijn graflegging.

Bij slechte weersomstandigheden zal de viering plaatsvinden in de plaatselijke parochiekerk.

In de directe nabijheid van de berg is voldoende parkeergelegenheid. Wie een goede zitplaats wil hebben, doet er verstandig aan een eigen klapstoeltje mee te brengen.

info

info@mariakapelbergharen.nl
www.mariakapelbergharen.nl

locatieKapelberg
plaatsBergharen (Gelderland)
postcode66
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl