Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerdinsdag 22 mei 2012    Evangelie van 2012-05-22
begintijd10:00 uur
 titel56ste Mariabedevaart in Renkum
beschrijving

In de katholieke kerk te Renkum wordt op dinsdag 22 mei voor de 56ste keer de Mariabedevaart georganiseerd.

Vanaf 1956 komen jaarlijks velen, meest zieke bedevaartgangers, uit heel Nederland naar deze speciale bedevaart om te bidden en troost te vinden bij hun Maria van Renkum.

Om 10.00 uur worden de ruim tweehonderd bedevaartgangers verwelkomd in de kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Renkum, waarna de eucharistieviering begint. Na afloop van deze dienst, die wordt voorgegaan door Pastoor Henri ten Have, is er een kopje koffie.

De persoonlijke zegenwens begint rond 12.00 uur. Hierbij hebben de aanwezige pastors met alle aanwezigen afzonderlijk een kort gesprekje hebben en sluiten dat af met een zegenwens, iets dat door de trouwe bedevaartgangers ieder jaar weer erg wordt gewaardeerd.

Mariahulde
Na de lunch begint rond 14.00 uur de Mariahulde met een processie waarbij het uit 1380 daterende eikenhouten beeld van Maria van Renkum in processie door de kerk wordt gedragen.

Traditiegetrouw komen ook de kinderen van de Don Boscoschool uit Renkum met een zelfgemaakt presentje voor alle zieken: een kaarsje versierd met bloemen. De kinderen zingen dan allerlei liedjes waaronder het in de regio bekende lied: Maria van Renkum.

Om 15.00 uur begint het plechtige Lof, een middagviering die afgesloten wordt met de zegen. Rond 16.00 uur is de afsluiting wat voor alle bedevaartgangers betekent het einde van een imposante dag, waarna alle bedevaartgangers, nog vol van alle opgedane indrukken, de kerk weer zullen verlaten.

Door een groep van ongeveer veertig vrijwilligers wordt het de zieke mensen, liggend in een bed, op een ligstoel of in een invalidenwagen, mogelijk gemaakt deze dag mee te maken. Hiervoor worden alle houten banken uit de kerk verwijderd. Er zijn verzorgsters die de zieken medisch begeleiden, mensen voor de catering, chauffeurs die mensen thuis ophalen, koorleden en niet te vergeten de ‘sjouwers’ die alle hand- en spandiensten verrichten. Zij allemaal zetten zich voor honderd procent in om ook deze 56ste bedevaart weer tot een groot succes te maken.

Alhoewel deze speciale bedevaarten hier in Renkum in vroegere jaren echte ziekenbedevaarten waren heeft men enkele jaren geleden besloten, ofschoon de meeste deelnemers aan de bedevaart wel ziek zijn, de naam ‘ziekenbedevaart’ toch te veranderen in ‘Mariabedevaart’ want ook mensen die gezond zijn en Maria juist op deze dag willen vereren zijn van harte welkom.

Aanmelden
Carla Wilk (tel. 0317-317688) of bij het Parochiesecretariaat (tel. 0317-312321) of per email: bedevaart@mariavanrenkum.nl

Deelnamekosten: 13 euro. (Indien men geen gebruikt maakt van de catering en zo maar eventjes in de kerk komt kijken zijn daar uiteraard geen kosten aan verbonden).

info

Carla Wilk
(0317) 31 76 88

Parochiesecretariaat
(0317) 31 23 21

bedevaart@mariavanrenkum.nl
www.mariavanrenkum.nl

locatieOnze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk, Dorpsstraat 1
plaatsRenkum (Gelderland)
postcode68
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl