Vandaag is vrijdag 12 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
Congregatie van Sint Jan
(Sint Jan)

Congregatie van Sint Jan

Website E-mail

Met o.a. de Broeders van Sint Jan, de Zusters van Sint Jan en het jongerenprogramma Licht Vuur & Waarheid

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneermaandag 14 mei 2012    Evangelie van 2012-05-14
(Sint Bonifatius / H. Matthias)
begintijd20:00 uur
 titelVoordracht Medische Ethiek
beschrijving

Vanuit de Stichting Medische Ethiek (www.medische-ethiek.nl) onder voorzitterschap van Willem Jacobus Kardinaal Eijk zal een serie van drie inleidingen met discussie worden verzorgd in het Leerhuis op de maandagen 7, 14 en 21 mei om 20.00 uur.

Eerste avond met kardinaal Eijk

Op de eerste avond, 7 mei, zal onze aartsbisschop Kardinaal Eijk, spreken over: “Het mind-body probleem als uitgangspunt voor de medische ethiek”. Met het invoeren van de scheiding tussen mind (geest) en body (lichaam) brengt men een tweedeling aan die in de mensvisie van de Katholieke Kerk niet bestaat. De visie op de mens is een fundamenteel uitgangspunt van de medische ethiek...

Voor velen is tegenwoordig de grondslag voor hun kijk op de mens een opvatting die wel geformuleerd is als “the identity theory of mind”. De menselijke geest en de toestand ervan worden geïdentificeerd met de hersenen en de processen die daarin plaatsvinden. Dit leidt tot een tweedeling (dualisme) waarbij de geest, het persoon-zijn, met processen in de hersenen wordt geïdentificeerd, terwijl de rest van het lichaam daarvoor niet specifiek is. Dit heeft verregaande consequenties in het denken over hoe de mens met zijn lichaam kan omgaan.

Deze visie is in strijd met de leer van de Kerk. Zij stelt dat de mens een eenheid is waarin de ziel, het onstoffelijke levensbeginsel de formele oorzaak is van het mens-zijn van de geestelijk-stoffelijke eenheid die de menselijke persoon is en in het bijzonder van zijn hoogste vermogens, te weten rede en vrije wil. Deze visie heeft onmiddellijke gevolgen voor de wijze waarop wij moeten denken over ons handelen met de mens, in het bijzonder het medisch handelen.

Tweede avond met dr. J.A. Raymakers

Tijdens de tweede avond op 14 mei zal dr. J.A. Raymakers spreken over “Enkele uitgangspunten van de katholieke medische ethiek”. Uitgaande van de visie op de mens en zijn geopenbaarde einddoel zijn er concrete regels te formuleren voor ons handelen met de mens. Dat is allereerst: de plicht om het menselijk leven in stand te houden. Daaruit volgt dat het ongeoorloofd is om het leven van onschuldige mensen rechtstreeks te beëindigen.

Ook mag men het menselijke lichaam niet gebruiken tot een doel dat de persoon vreemd is (het lichaam instrumentaliseren) of de integriteit van het lichaam aantasten, tenzij om de persoon in leven te houden of te genezen (het therapeutisch principe). Dit raakt rechtstreeks aan praktijken als euthanasie, abortus maar betreft ook ongeoorloofde ingrepen als sterilisatie, doping, geslachtsverandering, beïnvloeding van de hersenfunctie, enz.

Derde avond met Dr. F.J. van Ittersum

Tenslotte zal Dr. F.J. van Ittersum, internist, specialist voor nierziekten, op 21 mei spreken over de grenzen aan de mogelijkheden van donatie en transplantatie van weefsels en organen onder de titel: Naastenliefde, zelfdestructie of dood door schuld ? Over het afstaan van organen, weefsels en stamcellen.

De mogelijkheid om een medemens te helpen door het afstaan van een orgaan of weefsel kan een aanleiding zijn tot daden van grote naastenliefde, maar er zijn ook grenzen aan wat men met zijn lichaam kan doen of mag laten doen.

Locatie: Thomas a Kempis Leerhuis
Data: 7, 14, 21 mei 2012
Aanvang: 20.00 uur

info

www.stjan.org

organisatieCongregatie van Sint Jan
locatieThomas a Kempis Leerhuis, Broerestraat 12
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl