Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 7 mei t/m zondag 29 juli 2012    Evangelie van 2012-05-07
 titelTentoonstelling: Gekruide zielespijs
beschrijving

Tentoonstelling “Gekruide zielespijs, in portiën toegediend. 250 jaar godsdienstig leven in tijdschriften”.

Het kerkelijk en godsdienstig leven van de Nederlandse katholieken uit de 18e, 19e en 20e eeuw komt in al zijn schakeringen aan de orde in dit derde deel van de Bibliografie van Katholieke Nederlandse Periodieken (BKNP), dat is samengesteld in opdracht van het Katholiek Documentatie Centrum. In de geschiedenis van deze tijdschriften is de geschiedenis van de Nederlandse katholieken te lezen: de bisdommen, lekenbewegingen, orden en congregaties, de emancipatie, de bewegingen en onderlinge conflicten binnen de zuil en het opgaan in algemenere verbanden.

Nadat in de delen 1 en 2 de katholieke dag- en weekbladpers en de periodieken op het terrein van cultuur en ontspanning werden geboekstaafd in respectievelijk 314 en 368 titelbeschrijvingen, bevat deel 3 alle regionale en landelijke periodieken die betrekking hebben op het kerkelijk en godsdienstig leven van de Nederlandse katholieken, van leken, priesters en mannelijke en vrouwelijke religieuzen. Terwijl de beide eerder verschenen delen, evenals de twee delen die nog zullen volgen, elk betrekking hebben op een specifiek terrein van het openbare leven in het verzuilde Nederland (namelijk de binnen het katholieke leven vormgegeven nieuwsvoorziening, cultuur, onderwijs en politiek), omvat dit deel van de BKNP alle bladen die betrekking hebben op het katholieke leven zelf.

Feitelijk vormt het thema van deel 3 de spil van de vijf thema′s waarin de Bibliografie van Katholieke Nederlandse Periodieken is onderverdeeld. Dit deel verschijnt dan ook als middelste van de vijf themabanden en is tevens het meest omvangrijke van alle: maar liefst 1.173 periodieken worden beschreven, van vooraanstaande en veelgelezen tijdschriften als de Pius-almanak en de Bazuin tot kleinere en in vergetelheid geraakte bladen die bestemd waren voor de eigen orde of congregatie. Deze tentoonstelling toont van A tot Z een greep uit deze periodieken.

Locatie
Traverse Universiteitsbibliotheek en Studiezaal KDC

Openingstijden
maandag t/m donderdag 9.00 - 22.00 uur
vrijdag 9.00 - 20.00 uur
zaterdag 9.00 - 17.00 uur

info

Katholiek Documentatie Centrum Radboud Universiteit
Erasmuslaan 36
6525 GG  Nijmegen
(024) 361 24 57
Info@kdc.ru.nl
www.ru.nl/kdc

locatieTraverse Universiteitsbibliotheek en Studiezaal KDC - Erasmuslaan 36
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl