beschrijving | | Op vrijdag 27 april 2012 om 14.30 uur vindt in de abdij van Tongerlo de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Sonnius; Bisschop en Abt. Tussen Tongerlo, Antwerpen en ’s Hertogenbosch’.
De tentoonstelling ‘Sonnius; Bisschop en abt. Tussen Tongerlo, Antwerpen en ’s-Hertogenbosch’ schetst een periode die cruciaal was voor de geschiedenis van de Nederlanden. Enkele centrale vragen waarop de tentoonstelling ingaat zijn: Wie was Franciscus Sonnius? Waarom moesten er nieuwe bisdommen komen in de Nederlanden? En waarom heeft de abdij van Tongerlo zich er met hand en tand tegen verzet?
De oprichting van veertien bisdommen in 1559 was een revolutionaire beslissing die op veel verzet stuitte bij enkele benadeelde partijen. Ook de abdij van Tongerlo werd een brandhaard van verzet tegen de nieuwe bisdommen. Om een nieuw bisdom in ’s-Hertogenbosch te financieren moest de abdij immers een deel van haar inkomsten afstaan aan de nieuwe bisschop Franciscus Sonnius. Hij was bisschop van ‘s-Hertogenbosch van 1563 tot 1570 en ook abt van Tongerlo in 1569-1570.
Het zogeheten ‘bisschopshuis’ herinnert nog aan die periode. Vóór Sonnius werd de abdij bestuurd door de invloedrijke abten Antoon Tsgrooten (1504-1530) en Arnold Streyters (1530-1560). Zij hebben het klooster verrijkt met bouwwerken en kunstwerken, die getuigen van de glorie van de renaissance. Het bekendste voorbeeld is de beroemde kopie van Da Vinci’s Laatste Avondmaal (1506-1507).
Leonardo da Vincimuseum
In het Leonardo-da-Vincimuseum worden enkele topstukken tentoongesteld uit de zestiende eeuw. Ze roepen de tijd van Sonnius op. Mogelijk heeft hij ze gezien, bewonderd, gelezen, gedragen, geraadpleegd of aanbeden. Sommige stukken komen uit het bezit van de abdij; andere komen uit binnen- en buitenlandse collecties. Uitzonderlijk voorwerp is de mijter die in 1569 voor bisschop Sonnius werd vervaardigd in opdracht van de abdij van Tongerlo. Deze mijter werd nadien de ‘mitra pretiosa’ van de bisschoppen van ’s-Hertogenbosch en werd slechts uitzonderlijk gedragen, bij pontificale diensten.
De Tiendschuur
De tentoonstelling heeft een tweede luik in de Tiendschuur. Daar wordt de figuur van Sonnius in zijn diversiteit in beeld gebracht: als priester-theoloog, cate-cheet, inquisiteur, kerkhervormer, gezant van de koning, bisschop en abt. Informatieve en overzichtelijke panelen schetsen zijn veelzijdigheid en tonen wat ‘s-Hertogenbosch, Tongerlo en Antwerpen voor hem betekend hebben. Ook als auteur komt Sonnius in beeld. Zijn geschriften getuigen stuk voor stuk van zijn intrigerende persoonlijkheid.
Praktisch
De tentoonstelling loopt van 28 april tot en met 30 september 2012, elke dag van 14 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. Inkom: 3 euro (voor groepen: 2 euro per persoon). Plaats en info: Norbertijnenabdij Tongerlo, Abdijstraat 40, 2260 Tongerlo, 014 53 99 00, abdij@tongerlo.org en www.tongerlo.org. Rondleidingen en groepsbezoeken kunnen gereserveerd worden via de Dienst voor Toerisme, Boerenkrijglaan 25, 2260 Westerlo, 014 54 54 28, info@toerismewesterlo.be . (Rknieuws.net)
|