Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 15 april t/m woensdag 30 mei 2012    Evangelie van 2012-04-15
(Goddelijke Barmhartigheid / Beloken Pasen)
 titelFoto-expositie Liburgse bedevaarten
beschrijving

In de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond is vanaf komende zondag (15 april) een tentoonstelling te zien van foto’s die de ruim negentigjarige geschiedenis van de Limburgse bedevaarten naar Lourdes verbeelden. De expositie, die vergelijkbare foto’s laat zien van toen en nu, is tot en met eind mei tijdens de openstellingtijden van de bisschopskerk te bekijken.

In de zomer van 1921 vertrok vanuit Maastricht een trein met 421 pelgrims naar Lourdes. Dit was het begin van de Organisatie Limburgse Bedevaarten. Inmiddels reizen per jaar ruim 4.500 pelgrims vanuit Limburg naar het Zuid-Franse stadje, waar Maria in 1858 aan het meisje Bernadette Soubirous verscheen. De archieven van de Organisatie Limburgse Bedevaarten herbergen fotoalbums met beelden en teksten van de vroegste geschiedenis van deze pelgrimage tot heden. In die ruim negentig jaar bedevaartgeschiedenis valt op dat er in Lourdes veel veranderd is, maar dat de kern van de bedevaarten al die jaren hetzelfde is gebleven.

Voor de expositie werden foto’s uit die archieven geselecteerd en naast elkaar gezet uit de vroegste en jongste geschiedenis van de Limburgse bedevaarten. Foto’s van toen en nu gemaakt op dezelfde locaties. Zo laat de expositie in treffende opnamen een uniek beeld zien van de Lourdespelgrimages in de loop der tijd en vooral van de veranderende omstandigheden waaronder deze bedevaarten plaatsvonden. Onder meer door foto- en tijdsvergelijkingen van bijvoorbeeld het vervoer per trein en het verblijf in Lourdes. En hoewel de vroegste opnamen zonder uitzondering door amateurs zijn geschoten, blijkt een aantal ook nog eens van hoge fotografische kwaliteit te zijn.

De opening van de expositie in de kathedraal van Roermond vindt plaats op zondag 15 april na afloop van de eucharistieviering die om 11.30 uur begint. De tentoonstelling is tot en met 30 mei te zien tijdens de openstellinguren van de kathedraal: dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur (op maandagen en op 5 mei gesloten). In het bezoekerscentrum bij de kerk is bovendien een brochure over 90 jaar Lourdesbedevaarten met foto’s uit de tentoonstelling te koop. Kerk en expositie zijn vrij toegankelijk.

Overigens organiseert de Organisatie Limburgse Bedevaarten nog steeds elk jaar reizen naar Lourdes en bovendien naar een groot aantal andere bedevaartplaatsen. Zo worden dit jaar twee grote Lourdesreizen gehouden, in juni en september, per trein, bus en vliegtuig met in totaal ruim 4.000 gezonde én zieke deelnemers. Onder de pelgrims ook elk jaar de twee Limburgse bisschoppen, mgr. Frans Wiertz en mgr. Everard de Jong. Daarnaast biedt de organisatie ook geheel verzorgde reizen aan naar bedevaartplaatsen als Banneux, Rome, Israël en Ierland (waar de heilige pater Karel Houben uit Munstergeleen geleefd heeft). Groepen kunnen bovendien een reis op maat samenstellen.

info

www.bedevaarten.com
www.kathedraal-roermond.nl

organisatieBisdom Roermond
locatieChristoffelkathedraal, Grote Kerkstraat 29
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl