Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 14 april 2012    Evangelie van 2012-04-14
(Heilige Lidwina)
begintijd13:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelTentoonstelling Peerke Donders
beschrijving

Op zaterdag 14 april (tijdens het Nationaal Museumweekend) gaat in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord de tentoonstelling ‘Lepra anno nu, in de voetsporen van Peerke Donders’ open. Bezoekers krijgen een beeld van de ziekte lepra (melaatsheid) in de tijd van Peerke Donders en nu. Als basis onder deze expositie dient een nieuw boek van schrijver Paul Spapens en fotograaf Jan Stads. Zij stelden een boek samen met levensverhalen van ex-leprapatiënten in Suriname. 

Voor het Peerke Donders Paviljoen is dit een zeer belangrijke tentoonstelling. Met deze expositie wordt immers aandacht besteed aan de kern van het werk waarmee Peerke Donders bekendheid kreeg. De Tilburgse missionaris werkte 27 jaar onder de melaatsen in Suriname. Deze tentoonstelling biedt voor de eerste keer inzicht in de relatie tussen Peerke Donders en melaatsheid.

De hoofdmoot van de tentoonstelling wordt gevormd door de indringende foto’s die fotograaf Jan Stads in Suriname maakte van ex-melaatsen. Als gevolg van hun verminkingen zijn de foto’s soms schokkend. De begeleidende teksten zijn van de hand van Paul Spapens, schrijver van het boek ‘Gwasi Siki, levensverhalen van Surinaamse mensen die lepra hebben gehad’. ‘Gwasi siki’ is Surinaams voor lepra. Op de expositie zijn onder meer ook voorwerpen te zien uit voormalige leprakoloniën in Suriname. In Tilburg en omgeving bestond vroeger ook melaatsheid. Anno 2012 komt de ziekte nog steeds voor in zowel Nederland als Suriname.

Op iPads is achtergrondinformatie te lezen en zijn filmpjes te bekijken. Deze opzet maakt de expositie interessant voor een breed publiek, voor jong en oud. Met de tentoonstelling wordt aangehaakt bij het thema van het Peerke Donders Paviljoen, namelijk de zeven werken van barmhartigheid. De zieken verzorgen is er daar een van. In het museum worden de werken van barmhartigheid gepresenteerd als een universele waarde van medemenselijkheid.

De tentoonstelling ‘Lepra anno nu. In de voetsporen van Peerke Donders’ is van 14 april t/m 21 oktober 2012 te zien in Peerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat 20, 5011 XG Tilburg. Openingstijden dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.

info

www.peerkedonders.nl

locatiePeerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat 20
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl