Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 10 mei 2012    Evangelie van 2012-05-10
begintijd13:30 uur
eindtijd17:30 uur
 titelMinisymposium - Recht op levensbeschouwing
beschrijving

Het Studie-en Actiecentrum voor Maatschappelijke Welzijnszorg (S.A.W.), in samenwerking met het tijdschrift “Psyche en Brein”, nodigen u graag uit voor een minisymposium Recht op levensbeschouwing in het auditorium van het TPC te Antwerpen/Wilrijk, Groenenborgerlaan 149 - Aanvang 13.30 u. stipt - Parking voorzien.

Recht op levensbeschouwing?
Minisymposium naar aanleiding van het debat omtrent de plaats van levensbeschouwelijkevakken in de school. Hebben de traditionele godsdienst- en moraallessennog zin in de huidige pluralistische samenleving? Vanuit academische enpolitieke hoek komen er verschillende voorstellen die dit landschap stevig willenveranderen. Dit minisymposium wil een bijdrage in dit debat zijn. Het vertrekt daartoevanuit de volgende stelling:

‘Religie en levensbeschouwing zijn verankerd in de menselijke existentie zelf. Elke mens wordt geconfronteerd met de vragen naar zin en betekenis van het bestaan. Deze vraag heeft voeding en kadering nodig,net als andere menselijke mogelijkheden en vragen. Op een goede manier leren omgaan met levensvragen helpt het individu en de maatschappij vooruit. Dat lukt echter enkel vanuit een open en uitnodigend binnenperspectief van de religie of levensbeschouwing, waarbij jonge mensen aan de hand van deze religie of levensbeschouwingde grote existentiële en ethische vragen exploreren en zo hun eigen levensbeschouwing op een dynamische en consistente manier kunnen uitbouwen.’

Programma

13.45 uur
“Het gemeenschappelijk standpunt van de Erkende Instanties &Vereniging levensbeschouwelijke vakken over toegekende rechten enmaatschappelijke relevantie”.
Dr. Maurice van Stiphout, stafjurist Interdiocesane Dienst voor het Katholiekonderwijs.

14.15 uur
“Geloven en openheid voor andere meningen, het oudste probleem inde godsdienstpsychologie“.
Prof. em. dr. Dirk Hutsebaut, Godsdienstpsycholoog.

14.45 uur
“Waarom religie en levensbeschouwing vanuit het binnenperspectiefmoet gegeven worden”.
Prof. dr. Johan Van der Vloet, Godsdienstpedagoog.

15.15 uur
“Perspectieven vanuit het Gemeenschapsonderwijs (GO)”.
Mevrouw Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder GO.

“Toelichting uit de praktijk”.
Mevrouw Karin Heremans, directrice Koninklijk Atheneum Antwerpen.

15.45 uur
Korte pauze

16.00 uur
Debat met de 4 sprekers en met Prof. dr. Patrick Loobuyck (UA), moraalfilosoof. De Heer Peter Visser (UA), Coördinator VEFO vzw, Vlaams netwerk voor Eigentijds Filosofie Onderwijs.
Moderator: Marc Van de Looverbosch, (VRT).

17.00 uur
Afsluiting en drink.

info

www.saw-welzijnszorg.be

locatieTPC, Groenenborgerlaan 149
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl