Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 21 april 2012    Evangelie van 2012-04-21
begintijd13:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelTussen Kerk en Kunst
beschrijving

In 2012 bestaat de collectie van het Aartsbisschoppelijk Museum (ABM) 150 jaar. Deze collectie van religieuze (kunst)voorwerpen wordt bewaard en is te zien in Museum Catharijneconvent in het centrum van Utrecht. Om het jubileum te vieren, organiseert het ABM dit jaar diverse activiteiten. Zo wordt op drie plaatsen in het Aartsbisdom Utrecht een dag gehouden met als motto ‘Tussen Kerk en Kunst’ – een knipoog naar ‘Tussen Kunst en Kitsch’ van de AVRO.

Speciale gast tijdens de dag in Utrecht is kardinaal Eijk; in Borne komt cabaretier Herman Finkers langs en in Arnhem geeft RKK-presentator Leo Fijen acte de présence.

Tijdens de ‘Tussen Kerk en Kunst’-dagen kunnen mensen hun dierbare, mooie of bijzondere christelijke voorwerpen meenemen en door deskundigen laten becommentariëren. Hulpbisschop Woorts van Utrecht en ABM-bestuurslid: “Het kan daarbij gaan om antieke boeken, beeldjes, schilderijen, iconen, prenten, edelsmeedwerk, devotionalia en dergelijke.

Het voornaamste doel is meer te weten te komen over het verhaal achter het voorwerp. Het gaat dus niet om de financiële waarde, maar om een bespreking van de gelovige waarde van het voorwerp: wat is het precies, uit welke tijd stamt het, welke rol speelt het in de familiegeschiedenis, welke rol speelt het in de katholieke traditie? We hopen met deze dagen de schoonheid en het belang van kerkelijke kunst onder de aandacht te brengen.”

Zaterdag 14 april 2012
Dag 1 is op zaterdag 14 april tussen 13.00 uur en 16.00 uur in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 in Utrecht, waarbij ook kardinaal Eijk aanwezig zal zijn. 

Zaterdag 21 april 2012
Dag 2 is op zaterdag 21 april tussen 13.00 uur en 16.00 uur in de Stefanshof, Grotestraat 207 in Borne, met als speciale gast Herman Finkers.

Zaterdag 12 mei 2012
Dag 3 is op zaterdag 12 mei tussen 13.00 uur en 16.00 uur in de St. Walburgis schatkamer, Walburgplein 1 in Arnhem, met medewerking van Leo Fijen.

De Utrechtse priester Gerard W. van Heukelum (1834-1910) richtte begin jaren zestig van de negentiende eeuw het Aartsbisschoppelijk Museum te Utrecht op, niet alleen om verwaarloosd kerkelijk erfgoed te behouden, maar ook om originele kunstwerken bijeen te brengen die als voorbeeld konden dienen voor eigentijdse kunstenaars. 

Religieuze kunst gold altijd al als een bron van spiritualiteit en een toonbeeld van vakmanschap. Tot op de dag van vandaag is kunst ook een belangrijk catechetisch middel. De collectie van het Aartsbisschoppelijk Museum is één van de pijlers van Museum Catharijneconvent, dat mede om die reden vele groepen met scholieren en vormelingen ontvangt. (Rknieuws.net)

info

(030) 231 38 35
www.catharijneconvent.nl

locatieStefanshof, Grotestraat 207
plaatsBorne (Overijssel)
postcode76
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl