Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Televisie en radio
tv
RKK Katholiek Nederland
(RKK)

RKK Katholiek Nederland

Website E-mail

De zendtijd van de Nederlandse Bisschoppenconferentie wordt verzorgd door RKK.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 7 april 2012    Evangelie van 2012-04-07
(Paaszaterdag)
begintijd23:15 uur
 titelEeuwigh gaat voor Oogenblick
beschrijving

Hans Wiegel is de eerstvolgende gast in het succesvolle praatprogramma Eeuwigh gaat voor Oogenblick van Antoine Bodar. Het gesprek zal door omroep RKK worden uitgezonden op Stille Zaterdag, 7 april.

Verknocht aan het liberalisme
In het gesprek met Bodar gaat de Wiegel in op onderwerpen waar je hem zelden of nooit over hoort. Levensbeschouwing bijvoorbeeld. Wat dit betreft is de voormalige liberale leider een haast onbeschreven blad. Ook heeft hij het over zijn verknochtheid aan het liberalisme. “Als scholier raakte ik onder de indruk van VVD-politica Haya van Someren (1926-1980). Zij verwoordde tijdens een lezing één van de kernen van liberalisme: ‘Iedereen moet kansen krijgen er iets van te maken, ongeacht uit welke laag van de samenleving ook afkomstig.’”

Beschermende hand
Komend uit een Nederlands-hervormd nest, is hij zelf nooit lid van een kerk geweest. Hij houdt niet zo van groepen. Wel noemt hij zich gelovig. “Ik geloof in een beschermende hand van boven, begeleiding die je God zou kunnen noemen. Maar er is een verschil tussen weten en geloven. Ik vind het hinderlijk als gelovigen pretenderen de waarheid in pacht te hebben.” Die houding kwam Wiegel wel eens tegen bij confessionele politici. “Vooral bij sommige protestantse collega’s, die staken zichzelf omhoog. Nee, ik noem geen namen, dat is niet aardig. Katholieken hadden dat niet.”

Van nature optimist
Wiegel is van nature een optimist die in zijn privéleven zwaar werd beproefd door de vroegtijdige dood van zijn beide echtgenotes, de zusjes Jacqueline in 1980, en Marianne in 2005. Beiden kwamen om in het verkeer. “Waar ze nu zijn? Ik vraag me dat nooit af, want ik krijg er toch geen antwoord op.” “Toen Jacqueline verongelukte waren mijn kinderen 5 en 3. Die vroegen natuurlijk veel aandacht. Maar in 2005 zat ik alleen thuis en vroeg me geregeld af: hoe kom ik de dag door? Maar de dagen gingen om.” Toch beschouwt hij zich als een gelukkig mens die zijn zegeningen telt en nooit heeft willen samenvallen met het noodlot. “Voor mezelf ben ik altijd keihard geweest. Ik ben beide keren weer snel aan het werk gegaan.”

Zin van het leven
De zin in zijn leven ontleent Wiegel aan de omgang met zijn dierbaren. “We zijn hier om ons thuis te voelen. Je leeft vooral voor je omgeving, het kleine verband, de ander. Dat is altijd de kern van mijn functioneren geweest. Ik ben een zorgzaam mens.”

Nieuwe serie
Het gesprek met Wiegel is het eerste in een nieuwe serie van twee afleveringen van Eeuwigh gaat voor Oogenblick van Antoine Bodar. Een tweede aflevering staat gepland voor het Pinksterweekeinde. Hoofd RKK Leo Fijen is blij dat de serie een vervolg krijgt: “Antoine Bodar voegt iets toe aan de Nederlandse televisie dat er niet is. Hij zoekt de dialoog met niet-gelovigen en voert een gesprek over zingeving dat altijd en overal het intellect prikkelt”.

Eeuwigh gaat voor Oogenblick, Stille Zaterdag 7 april om 23.15 uur bij het RKK op Nederland 2

info

www.rkk.nl

organisatieRKK Katholiek Nederland
locatieNederland 2
plaatsNederland
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl