Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerwoensdag 18 april 2012    Evangelie van 2012-04-18
begintijd19:30 uur
 titelLezing en Concert - De Trein naar Sobibor
beschrijving

Woensdagavond 18 april 2012
Concert en lezing i.s.m. Boekhandel Oisterwijk
Mathieu Dijker - De trein naar Sobibor, en werken van Purcell, Mendelssohn en Mozart

Aanvang lezing door Jules Schelvis m.b.t. De Trein naar Sobibor : 19.30 uur in het Molentje (tegenover de Petruskerk)
Aanvang concert: 21.00 uur in de Petruskerk te Oisterwijk

Er rijdt door mijn hoofd een trein
vol joden, ik leg het verleden
als een wissel om en ik tel tien,
twintig, dertig, veertig, vijftig wagons…

Zo begint het koorwerk van de componist Mathieu Dijker (1927), gebaseerd op het gedicht ‘De Trein’ van Bert Voeten (1918-1992) en afgewisseld met Hebreeuwse liederen. Het Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts zal dit werk uitvoeren op woensdag 18 april 2012 in de Petruskerk te Oisterwijk.

Het werk gaat over één van de zwartste periodes in de geschiedenis van de mens en eindigt met de woorden: ‘de waanzin van twaalfhonderd kilometer, de waanzin van deze wereld’.

De gruwelijke treinreis met wat erop volgde en nog erger was, wordt uitgedrukt in taal en muziek die door de ziel snijdt.

Het getoonzette gedicht van Bert Voeten wordt afgewisseld door Hebreeuwse Chanoeka liederen. Chanoeka is het joodse feest waar ’s avonds kaarsjes één voor één worden aangestoken, tot er op de laatste avond acht branden. Het eerste lied verhaalt over het geloof in de Burcht en Rots, die te hulp komt bij het verslaan van de vijand. Het tweede lied gaat over het bijeenbrengen van het volk van Israël, en het derde is een kinderliedje dat wordt gezongen bij het aansteken van de kaarsen.

De tegenstelling tussen de wreedheid van ‘De Trein’ en de onschuld, lieflijkheid en veiligheid van het kinderliedje bij de kaarsjes, komt in dit werk pijnlijk scherp naar voren.

Het Oisterwijks Kamerkoor zal dit bijzondere werk uitvoeren op 18 april 2012 en daarnaast nog enkele andere werken ten gehore brengen van Purcell, Mozart en Mendelssohn.

Het concert wordt voorafgegaan door een lezing over het gedicht van Bert Voeten en over het werk van de schrijver Jules Schelvis (1921). Jules Schelvis is één van de weinige die Sobibor overleefd hebben, hij schreef  diverse boeken over dit vernietigingskamp. Hij werd in 1942, samen met zijn vrouw Rachel en een groot deel van de familie opgepakt. Zijn vrouw en hele familie, behalve zijn zus en moeder, werden omgebracht. Hij ontsnapte aan de dood, maar heeft in twee jaar tijd zeven concentratiekampen moeten doorstaan.

Vanwege de monumentale betekenis van deze gebeurtenissen en om het stuk in een kader te plaatsen zal de avond op 18 april een samenwerking zijn tussen het Oisterwijks Kamerkoor (voor de muziek) en de Boekhandel Oisterwijk (voor de lezing). In het kader van ‘Oisterwijk 800 jaar’ worden er plannen ontwikkeld om daarnaast verschillende organisaties zoals het 4-5 meicomité, de Joodse gemeenschap, de Heemkundekring ‘de Kleine Meijerij’ en de Historische Kring ‘de Vrijheid’ bij deze lezing en uitvoering te betrekken. Wellicht is het mogelijk een tentoonstelling over Oisterwijk, Heukelom en Moergestel in de Tweede Wereldoorlog te organiseren. Ook willen we proberen ouderenorganisaties en schooljeugd voor deze thematiek te interesseren, toegespitst op hun belevingswereld.

De Tweede Wereldoorlog is een indrukwekkende periode, die ook aan Oisterwijk en haar inwoners niet voorbij gegaan is. Het lijkt ons goed om daar, óók in het kader van ‘Oisterwijk 800 jaar’, aandacht aan te besteden.

info

www.oisterwijkskamerkoor.nl

locatieHet Molentje - tegenover de Petruskerk, Kerkplein 1
plaatsOisterwijk (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl