Zondag 12 februari Vespers van SEXAGESIMA
Nadat de Kerstkring is afgesloten met Maria Lichtmis, begint de inleiding tot de Paas-periode. De dagen van Septuagesima, Sexagesima en Quinquagesima worden de overgangsperiode tussen de Kersttijd en de Quadragesimatijd. Zij staan helemaal in het teken van de H. Geest resp. als schenker van Wijsheid, als Heiligmaker en als Vuur van Liefde. Deze periode kan gezien worden alsof wij door een poort van Vuur gaan om terug te keren tot onze essentie.
De namen van deze zondagen duiden symbolisch het aantal dagen vóór Pasen aan (Resp. zeventig, zestig, vijftig en veertig)
Dit valt als volgt te verklaren. De Oosterse Kerk heeft in de loop der tijd ook vastenpraktijken gekend waarbij respectievelijk 70, 60 en 50 dagen voor Pasen al met vasten werd begonnen. Dit gegeven, gecombineerd met het feit dat de eerste zondag van de veertigdagentijd zondag Quadragesima wordt genoemd, leidde tot de termen Septuagesima, Sexagesima en Quinquagesima voor de zondagen in de Westerse voorvasten, te beginnen met zondag Septuagesima. Duidelijk mag zijn, dat deze zondagen niet feitelijk 70, 60 en 50 dagen voor Pasen vielen.
De voorvasten Met voorvasten werd lange tijd bedoeld de liturgische periode van tweeënhalve week die voorafgaat aan Aswoensdag. Ook deze periode had een boetekarakter, zij het wat milder dan de veertigdagentijd. Na het Tweede Vaticaans Concilie is de voorvasten in de Westerse Kerk vervallen.
Bij de aanpassing van de liturgische kalender na het Tweede Vaticaans Concilie werden de drie zondagen van de voorvasten (Septuagesima, Sexagesima en Quinquagesima) niet meer opgenomen en vervangen door gewone zondagen door het jaar. De reformatorische kerken gebruiken echter nog gewoon de liturgische kalender van vóór het concilie.
De Interkerkelijke Schola Cantorum bidt / zingt de vespers van deze zondag in de Grote- of Sint laurenskerk te Rotterdam. Aanvang 19.00 uur. U bent hartelijk welkom deze dienst met ons mee te vieren.
.
|