Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 11 februari 2012    Evangelie van 2012-02-11
begintijd10:00 uur
 titelBisschopswijding Julien Ries
beschrijving

Op zaterdag 11 februari 2012 wordt de Belgische priester, theoloog en antropoloog Julien Ries, die op 18 februari 2012 in Rome door paus Benedictus XVI kardinaal wordt gecreëerd, tot bisschop gewijd. De bisschopswijding vindt om 10 uur plaats in zijn woonplaats Villers-Saint-Amand, een dorp in de buurt van Ath (bisdom Doornik).De wijdingsplechtigheid wordt geleid door mgr. Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius in ons land, bijgestaan door mgr. Guy Harpigny, bisschop van Doornik, en mgr. Rémy Van Cottem, bisschop van Namen, tot wiens bisdom de toekomstige kardinaal behoort. 

De 91-jarige Julien Ries is afkomstig van Fouches, nabij Aarlen. In 1945 werd hij tot priester gewijd. Tot zijn emeritaat in 1991 doceerde hij geschiedenis van de godsdienst aan de Katholieke Universiteit van Leuven en Louvain-la-Neuve. De Waalse priester en theoloog is ereprelaat van de paus en kreeg vorig jaar ook een eredoctoraat van de katholieke universiteit van Milaan. 

Volgens het kerkelijke recht moeten kardinalen minstens priester zijn en worden zij in principe tot bisschop gewijd voor zij toetreden tot het kardinaalscollege. Toch vroegen de afgelopen jaren verschillende priesters, die als teken van dankbaarheid en respect kardinaal werden gecreëerd, aan de paus een uitzondering voor de bisschopswijding. De augustijn en Bijbelkenner Prosper Grech, die eveneens op het consistorie van 18 februari a.s. kardinaal wordt gecreëerd, werd vorig weekend bisschop gewijd. De Duitse professor Karl Josef Becker, die jarenlang aan de Gregoriaanse universiteit in Rome doceerde, verzocht de paus om niet tot bisschop te worden gewijd. (Rknieuws.net)

info
locatie
plaatsVillers-Saint-Amand (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl