Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneerdinsdag 22 juni 2004    Evangelie van 2004-06-22
 titelOpen collegeavond over Fundamentalisme
beschrijvingIn september start de KTU een eenjarige masteropleiding ‘Wereldreligies in Conflict en Dialoog. De uitdaging van Christendom, Jodendom, Islam en Boeddhisme’. Wilt u eens proeven van deze eenjarige masteropleiding? De KTU nodigt u van harte uit voor een collegeavond over ‘fundamentalisme’.

Over fundamentalisten hoor je vrijwel dagelijks op TV en lezen in de krant.

Meestal worden daarmee mensen bedoeld (of aangewezen) met wie niet te praten valt, omdat ze terug willen naar de Middeleeuwen. Of mensen die de baas over ons willen spelen zodra ze daarvoor de kans krijgen of die zich zelfs ontpoppen als terroristen die het op ons leven gemunt hebben.

Een fundamentalist is in deze beschrijving van meet af aan een bedreiging. Het is iemand die zaken waaraan moderne mensen gehecht zijn veracht: het redelijk gesprek, de democratie, het privé-karakter van godsdienstige overtuigingen, de onaantastbaarheid van de persoon etc.

- Maar maken we het ons met dergelijke eenvoudige schema's niet te gemakkelijk van het fenomeen af?
- Is er ook een meer genuanceerde en intellectueel uitdagender benadering van het fundamentalisme mogelijk?
- Waarin bestaat precies het ongelijk, of zelfs het gelijk van de fundamentalist?
- Is er een steekhoudende theologische kritiek van het fundamentalisme te geven?
- Hoe komt het dat fundamentalisme juist een modern verschijnsel is?
- Wanneer wordt fundamentalisme een gevaar voor de democratie?
- Is fundamentalisme alleen een religieus fenomeen? Of kan men ook spreken van seculier en humanistisch fundamentalisme?

Op die vragen gaan een filosoof en een theoloog in twee spannende colleges in.

In iedereen schuilt wel een fundamentalist. Theo de Wit gaat op zoek naar een bruikbare omschrijving en naar de ervaringsmatige wortel van het fundamentalisme. Hoe wordt iemand fundamentalist? Hij verdedigt de stelling dat een politieke fundamentalist, iemand die zijn geloof radicaal tot exclusieve basis van de politieke orde maakt, eerder als een ongelovige cynicus dan als een fanatieke gelovige moet worden beschouwd. De moderne democratische politiek relativeert en breekt alle absoluutheidsaanspraken. Ze maakt juist daardoor een veelheid van gelovige en ongelovige perspectieven en heilsleren mogelijk. Die moeten echter wel met elkaar in gesprek blijven, willen ze zich niet tot starre identiteiten en subculturen verharden.

Harm Goris spreekt over God is mijn Rots: een theologie van het fundamentalisme. Eerst gaat hij kort in op de historische achtergrond van de term fundamentalisme, dat zijn oorsprong vindt in de antimoderne bijbellezing van Amerikaanse evangelicalen in het begin van de 20e eeuw.

Vervolgens wordt op die bijbellezing een theologische kritiek geleverd. Voor de christen is God onze Rots en op dit fundament wordt ons leven gebouwd. Maar omdat God God is en niet tot de kosmos behoort, moet de gelovige dit fundament anti-fundamentalistisch verstaan.

Programma
19.00 - 19.10 uur: Welkom
19.10 - 19.55 uur: ‘Hoe wordt iemand fundamentalist?’, open college door dr. Theo de Wit, KTU-docent filosofie
19.55 - 20.05 uur: Masteropleiding ‘Wereldreligies in conflict en dialoog’, presentatie door dr. Marcel Poorthuis, studiesecretaris Werkgroep Relatie Jodendom-Christendom
20.05 - 20.20 uur: Pauze
20.20 - 21.05 uur: 'God is mijn Rots: een theologie van het fundamentalisme’, open college door dr. Harm Goris, KTU-docent systematische theologie
21.05 uur: Afsluiting

Datum
Dinsdag 22 juni van 19.00 tot 21.30 uur.

Locatie
Universiteitscentrum De Uithof Zaal A, Marinus Ruppertgebouw, Leuvenlaan 19 in Utrecht

Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel is opgave vooraf noodzakelijk.

infoHanneke Sas
hsas@ktu.nl
locatieUniversiteitscentrum De Uithof Zaal A, Marinus Ruppertgebouw, Leuvenlaan 19
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl