Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 13 november 2011    Evangelie van 2011-11-13
begintijd15:30 uur
 titelFamilieconcert Sint Nicolaas Cantate
beschrijving

Het Kathedrale Koor Haarlem geeft een klassiek familieconcert met een bijzondere uitvoering van de Sint Nicolaascantate van Benjamin Britten.

De kinderen van de Koorschool Haarlem zijn al veel langer dan menig leeftijdgenoot bezig met Sinterklaas; op 13 november zullen zij met het volledige Kathedrale Koor Haarlem een zeer bijzondere uitvoering van de Sint Nicolaas Cantate brengen, begeleid door het Promenade Orkest en Koorschool Utrecht.

Het oorspronkelijk Engelstalige werk van Benjamin Britten is speciaal voor het Kathedrale Koor hertaald in het Nederlands door kinderboekenschrijfster Imme Dros. Daarnaast heeft Charlotte Dematons, winnares van de Gouden Penseel in 2008 voor haar prentenboek ‘Sinterklaas’, levensgrote platen gemaakt, die het stuk nog meer tot leven wekken. Op deze manier wordt dit concert zeer begrijpelijk en bovendien vermakelijk voor kinderen vanaf acht jaar.

De Sint Nicolaas Cantate vertelt in negen delen het over het leven van de beroemde Griekse bisschop, de beschermheilige van de kinderen, armen, reizigers en zeevaarders, verloofden en vervolgden. In het begin wordt Nicolaas vertolkt door een kindsopraan, Sinterklaas is immers ook ooit een kind geweest. Naarmate Nicolaas ouder wordt, wordt hij bisschop van de stad Mira in Cilicië, bekend uit het Bijbelboek Handelingen (27,5) tegenwoordig een deel van Turkije. Sint Nicolaas heeft veel goede daden verricht. Zo is er de legende waarin Sint Nicolaas drie “gepekelde” jongens redt van een slager en hij heeft velen gered van honger, schipbreuk en ander leed.

Dit bijzondere familieconcert wordt gebracht ter gelegenheid van het 60- respectievelijk 65-jarig jubileum van de Koorschool Haarlem en het Muziekinstituut St. Bavo. De Koorschool is een bijzondere school waar kinderen vanaf groep 5 naartoe kunnen. In groep 5, de opleidingsklas, worden zij opgeleid om mee te kunnen zingen in het Kathedrale Koor Haarlem. De voornaamste taken van dit koor zijn de wekelijkse mis in de kathedraal. Maar ook veel andere projecten worden door deze kinderen ondersteund. Jaarlijks wordt er gezongen in diverse Mattheus Passies en kinderen worden gevraagd voor symfonieën van Mahler of de Carmina Burana. Ook maakt het koor jaarlijks buitenlandse tournees, zoals afgelopen zomer naar Berlijn, waar zij het War Requiem van Britten hebben uitgevoerd.

Zondag 13 november zal de Sint Nicolaas Cantate uitgevoerd worden om 15:30 uur in de Grote Zaal van de Philharmonie in Haarlem. Een paar uur na de intocht van de Sint in Haarlem. Een klassiek familieconcert om het Sinterklaasseizoen extra sfeervol in te luiden, en waar de spanning en geheimzinnigheid rondom dit gezellige feest nóg meer inhoud krijgt.

info

www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl

locatieGrote Zaal van de Philharmonie, Lange Begijnestraat 11
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl