Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 22 mei t/m zondag 11 september 2005    Evangelie van 2005-05-22
 titelPassiespelen Tegelen
beschrijvingMet de première op zondag 22 mei 2005 van de achttiende editie van de Passiespelen in het openluchttheater De Doolhof in Tegelen, wordt een unieke traditie voortgezet, die in de twintiger jaren van de vorige eeuw geworteld is. Tot en met zondag 11 september worden 17 zondagmatinees gespeeld. Van 23 juli tot en met 20 augustus worden 5 voorstellingen op zaterdagavond gespeeld.

De Passiespelen - ontstaan vanuit de katholieke traditie en geloofsbeleving - hebben in de loop van die jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt, uiteraard met ups en downs, mede tengevolge van de omwentelingen in de katholieke kerk. Die ontwikkeling heeft tot een wat andere benadering geleid. De bijbelse traditie bepaalt uiteraard de lijn. Daarnaast leveren ook elementen als nostalgie, de hernieuwde belangstelling voor bezinning en religieuze achtergronden, de literaire tekst, de theatrale vorm en beleving, gemeenschapszin en saamhorigheid een belangrijke bijdrage aan dit bijzondere gebeuren.

Dit indrukwekkende culturele evenement trekt tienduizenden bezoekers. In 2000 waren het er ruim 57.000. Een belangrijke gebeurtenis voor stad en regio, maar ook in Limburg en in ons land. De Tegelse Passiespelen zijn in soort en omvang uniek in Nederland.

Lange tijd was de tekst van priester-dichter, pater Jacques Schreurs, uitgangspunt. Voor de Passiespelen 2005 heeft de dichter en schrijver Wiel Kusters een geheel nieuwe tekst geschreven. Dr. Wiel Kusters, hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Limburg (nu Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuurwetenschappen) heeft een nieuw uitgangspunt voor het passieverhaal gekozen. Hij benadert het lijdensverhaal van Jezus Christus vanuit de beleving van Lazarus. Deze vraagt zich af waarom Jezus hem uit de dood heeft opgewekt.

Regisseur Pierre Driessen en dramaturge Manel Manschot zijn na een intensieve voorbereiding inmiddels begonnen met de eerste repetities, die na de zomervakantie intensief worden voortgezet. Dan ook zal de verdere uitwerking - muziek, licht, geluid, decor, e.d. - worden opgepakt door het creatief team, dat momenteel in overleg met regisseur en dramaturge wordt samengesteld.

Na de zomer zijn verdere gegevens beschikbaar over de bezetting, de artistieke uitwerking, kaartverkoop met alle regelingen en arrangementen. Dan is er ook een actuele website: www.passiespelen.nl , zelfs met mogelijkheid tot plaatsreservering “on line”.

Voor de vele medewerkers betekenen de Passiespelen vanaf september een jaar lang hard werken, die veel van hun vrije tijd vraagt. Een belangrijk element is dat zij in 2005 geen uitstedige zomervakantie kunnen plannen, want vanaf 22 mei 2005 worden op elke zondag en op een aantal zaterdagen voorstellingen gespeeld. Het betekent een enorme aanslag op ieders agenda en inzet, maar het enthousiasme en de betrokkenheid van de 400 à 500 medewerkers is bijzonder groot. Dat blijkt ook reeds nu tijdens de eerste repetities. Het is een eer om bij de Passiespelen op de scène of achter de schermen mee te werken.

infoPassiespelen / Marketing en Promotie
Math Schmeitz
Hasselderheidelaan 9
5941 CV Velden
(077) 374 08 80 of 06.51 38 56 91
schmeitz.tza@plex.nl
www.passiespelen.nl
locatieOpenluchttheater De Doolhof
plaatsTegelen (Limburg)
postcode59
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl