Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 19 juni t/m zondag 26 september 2004    Evangelie van 2004-06-19
 titelExpositie: Tafels op papier
beschrijvingNa de mooie iconententoonstelling De Hemel op een kier in 2003 stelt de Provincie Antwerpen van 19 juni tot 26 september 2004 in de Norbertijnenabdij Tongerlo opnieuw een unieke expositie voor:Tafels op papier.

Tafels op papier wil een beeld schetsen van de wijze waarop Het Laatste Avondmaal weergegeven werd in de geestelijke literatuur uit de 16de tot de 19de eeuw en put hiervoor uit de rijke collectie drukwerken van de abdijbibliotheken van Averbode, Bornem, Postel en Tongerlo.

De tentoonstelling zal vooral een zoektocht zijn doorheen de beeldentaal die in de afbeelding van “Het Laatste Avondmaal” in de loop van de geschiedenis werd gebruikt. Wat is de betekenis van brood en wijn? Waarom precies een paaslam? Wat symboliseert de paaskaars?...

Dankzij een sfeervolle presentatie en een evenwichtige afwisseling tussen informatieve teksten, afbeeldingen en historische drukwerken tracht Tafels op papier de bezoeker te betrekken bij de aangrijpende intimiteit van het laatste moment dat Jezus en zijn apostelen tezamen zijn. Ook de schitterende kopie van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci, permanent tentoongesteld in het Da Vinci museum, zal hierbij ten volle tot zijn recht komen.

De tentoonstelling is een initiatief van de Provincie Antwerpen en kwam tot stand met de medewerking van de Universiteit Antwerpen.

Locatie: Norbertijnenabdij Tongerlo, Da Vinci museum, Abdijstraat 40, 2260 Tongerlo, 014/53 99 00

infoSabine Denissen, Departement Cultuur, Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, 03/240.64.16
locatieNorbertijnenabdij Tongerlo, Abdijstraat 40
plaatsTongerlo (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl