Vandaag is woensdag 17 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 11 september 2004    Evangelie van 2004-09-11
 titelMonumentennacht provincie Utrecht
beschrijvingLimes, Hollandse Waterlinie en Grebbelinie by night.
Verdedigingswerken staan centraal tijdens 3de Monumentennacht

Voor de derde maal vindt dit jaar de Monumentennacht plaats in de provincie Utrecht. Bij zonsondergang op 11 september openen monumenten in negen gemeenten hun deuren voor het publiek. Een ongewone programmering, met theater en muziek als voornaamste elementen, vertelt het verhaal achter de monumenten. De verlichting zorgt voor een romantische of mysterieuze sfeer. Deelnemende gemeenten zijn Amerongen, Rhenen, Bunnik, De Bilt, Maarssen, IJsselstein, De Ronde Venen, Zeist en Oudewater. In veel gemeenten sluit het programma aan bij het thema van de Open Monumentendag, dat in hetzelfde weekend plaats vindt. Onder het motto 'Merck toch hoe sterck' staat de Dag in het teken van verdediging.

Programma
Verdedigingswerken van de drie grote waterlinies de Limes, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie fungeren tijdens de Monumentennacht als podium voor de regionale (amateur)kunsten. Bijzondere verhalen brengen de monumenten tot leven. We noemen enkele hoogtepunten uit het programma:

'Daar komen de schutters' is de titel van het Maarssense programma, dat zich zal afspelen rond het fort "Werk bij Maarsseveen". Naast exposities over de restauratie van het fort en de Hollandse Waterlinie zijn er onder andere een jamboree, een static show van historische militaire voertuigen en muziek. Amerongen start de avond met 'rats, kuch en bonen', een soldatenmaaltijd. Daarnaast zijn er o.a. nachtwandelingen in de verlichte kasteeltuin en muzikale optredens in de Andrieskerk. Burgemeester en wethouders van Rhenen verzorgen rondleidingen op de Grebbeberg. Ook een bezoek aan Ouwehands Dierenpark, met een tentoonstelling over het dierenpark in de oorlog, staat op het programma. Slot Zeist pakt uit met een feestavond in de stijl van de bouwheer van het slot, Willem Adriaan, Graaf van Nassau Odijk. Het publiek wordt getrakteerd op 17de eeuwse dans, verhalen, gedichten en muziek.

Monumentennacht
De Monumentennacht is een initiatief van de provincie Utrecht, in het kader van het Actieplan Cultuurbereik. Doelstelling is een ander publiek te bereiken dan normaal gesproken monumenten bezoekt. Dat dit doel bereikt wordt, blijkt onder andere uit de bezoekersenquête die is afgenomen tijdens de Nacht van 2003. Meer dan de helft van de bezoekers was geen bezoeker van de Open Monumentendag. 80% was het eens met de stelling dat de programmering van de Monumentennacht de monumenten interessanter maakt en tot leven brengt.

infowww.monumentennacht.nl
(voorlopig alleen het verslag van 2003)
locatieAmerongen, Rhenen, Bunnik, De Bilt, Maarssen, IJsselstein, De Ronde Venen, Zeist en Oudewater
plaatsdiverse plaatsen (Utrecht)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl