Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 14 t/m zondag 15 januari 2012    Evangelie van 2012-01-14
 titelViering ter ere van paus Johannes Paulus II
beschrijving

Op 1 mei 2011 werd paus Johannes-Paulus II zalig verklaard. De liturgische viering van een zalige is in de rooms-katholieke Kerk niet universeel, maar particulier, d.w.z. alleen daar waar de zalig is geboren, heeft geleefd en is gestorven. Concreet betekent dit dat voor de viering van paus Johannes Paulus II is bepaald dat deze jaarlijks kan plaatsvinden in het bisdom, resp. de stad Rome en in alle bisdommen van Polen, en wel als gedachtenis op 22 oktober. Gezien het grote belang van deze paus voor de hele Kerk en naar aanleiding van talloze verzoeken om een liturgische verering van deze nieuwe zalige in de gehele Wereldkerk heeft de Congregatie voor de Eredienst toegestaan dat tot 1 mei 2012 eenmalig een H. Mis van dankzegging voor deze zalige Paus kan worden gevierd in alle bisdommen ter wereld met een eigen daarvoor vastgesteld formulier.

Zaterdag 14 en zondag 15 januari 2012
Voor deze unieke viering in de Nederlandse Kerkprovincie hebben de Nederlandse bisschoppen als datum de tweede zondag door het jaar vastgesteld, d.w.z. zaterdagavond 14 of zondag 15 januari 2012. Deze datum is mede gekozen, omdat paus Johannes Paulus II in zijn zorg voor de eenheid in de Nederlandse Kerkprovincie een bijzondere synode van de Nederlandse Bisschoppen heeft samengeroepen, die werd geopend op 14 januari 1980.

Waar in parochies en religieuze gemeenschappen ervoor gekozen wordt om deze eenmalige viering ter ere van deze paus te houden, gebeurt dit tijdens de viering van de tweede zondag door het jaar op 14 of 15 januari 2012 in een eucharistieviering naast ofwel ter vervanging van de gewone zondagsmis.

Zondagsmissaaltje
Voor deze bijzondere viering geeft de Nationale Raad voor Liturgie voor de gelovigen een apart zondagsmissaaltje uit met daarin naast de gebruikelijke gebeden ook de eigen liturgische teksten ter ere van deze zalige, alsook de voorgestelde bijzondere bijbellezingen en een aantal geschikte liederen. Bovendien bevat het zondagsmissaaltje als tekst ter overweging de lezing die in het getijdengebed ook genomen kan worden als tweede lezing in de lezingendienst voor deze viering van Johannes Paulus II.

Deze zondagmissaaltjes voor de gelovigen “Viering ter ere van de Zalige Paus Johannes-Paulus II” (16 blz., in twee-kleurendruk) kunnen besteld worden bij de Administratie van de NRL (Postbus 13049 - 3507 LA Utrecht, Tel. 030-23.26.909; e-mail: bestel@rkk.nl .). Bij minimale afname van 10 ex. kosten de boekjes € 0,30 per exemplaar; bij afname groter dan 25 ex. € 0,15 per ex. (prijzen zijn exclusief de verzendingskosten).

info

(030) 23 26 909
bestel@rkk.nl

locatie
plaatsdiverse
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl