Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bezinning
bezinning
Sint Petrus Canisius Stichting
(Petrus Canisius)

Sint Petrus Canisius Stichting

Website

Betouwstraat 57
5931 PD Tegelen
(077) 373 73 97

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 7 december 2011    Evangelie van 2011-12-07
begintijd19:00 uur
eindtijd20:30 uur
 titelMeditatieviering in Nijmegen
beschrijving

Meditatievieringen worden in Nederland op vijftien plaatsen gehouden door een aantal priesters: pastoor K. Smits in Diepenveen, pater G. Wilkens SJ in ‘s-Hertogenbosch, kapelaan L. Simons in Roermond en pater J. Bots SJ verzorgt de vieringen op de overige plaatsen.

Korte geschiedenis
Meditatievieringen worden in Nederland sinds 1970 gehouden: in dat jaar voor het eerst door pater P. Penning de Vries S.J. in de Petrus Canisiuskerk in Nijmegen. Nu, ruim dertig jaar later, zijn ze een begrip geworden in katholiek Nederland en zijn ze voor een groot aantal gelovigen een bron van maandelijkse vernieuwing en versterking van hun geloof.

Opzet
De opzet is als volgt: na een lied tot de heilige Geest wordt een gedeelte uit het evangelie voorgelezen. In de uitleg die erop volgt, wordt deze tekst betrokken op het leven van deze gelovigen. Maar uiteindelijk kan alleen God Zelf het hart van mensen bereiken. Daarom volgt op de inleiding een tijd van stilte, waarin men alleen is met God; ieder is met God in gesprek, onmiddellijk zonder tussenpersoon. Om het gewijde karakter van deze stilte te accentueren, staat het Allerheiligste uitgesteld. Een kwartier lang is de Heer op sacramentale wijze bij zijn volk aanwezig. Vervolgens viert men de Eucharistie.

De harten van de aanwezigen zijn door de voorafgaande overweging en het stille gebed ontvankelijk gemaakt voor wat God zegt en doet. Daarom kunnen deze Eucharistievieringen heel intens beleefd worden.

Vóór en erna is er gelegenheid om te biechten. Na afloop krijgt men de tekst van het evangelie en enige punten uit de overweging uitgereikt, met enige mooie afbeeldingen erop en een aantal gebedsaanwijzingen. Want de ervaring heeft geleerd, dat mensen met het gebed thuis willen doorgaan. Op veel plaatsen drinkt men na afloop nog een kopje koffie of thee. Ook is er meestal een boekentafel met vooral geestelijke boeken die kunnen helpen bij de verdieping van het geloof.

info

(077) 373 14 17
www.petruscanisiusstichting.nl

organisatieSint Petrus Canisius Stichting
locatieBerchmanianum, Houtlaan 4
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl