Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 19 juni 2004    Evangelie van 2004-06-19
 titelOverleven na een oorlog
beschrijvingHet Thijmgenootschap in Rotterdam organiseert op zaterdag 19 juni 2004 een cultureel stedenprogramma waarin het (over)leven in een stad na een oorlog centraal staat. Dit stedenprogramma begint om 10.30 uur in de Laurenskerk en eindigt om 17.00 uur.

Bisschop Van Luyn opent als voorzitter van Pax Christi het stedenprogramma. Tom Lanoye, veelzijdig publicist, wonend in Kaapstad en Antwerpen, houdt een lezing over literatuur en oorlog. De dag wordt plenair afgesloten door Eva Gerlach, dichteres.

Tussen de plenaire start en finish zijn er, vanaf 13.30 tot 16.00 uur, keuzeprogramma's op verschillende locaties in de stad: de Laurenskerk, het Bibliotheektheater en de Erasmusbrug.

In de Laurenskerk worden rondleidingen verzorgd en kan men de toren beklimmen. Het koor Schola Cantorum Karolus Magnus brengt Zingen van hel en hemel, gregoriaanse gezangen die door de dichter Dante worden aangeduid in zijn goddelijke komedie.

In het bibliotheektheater is de film De eerste dag van Steven Friedman (scenarist) en Silvain Hooglander (regisseur) te zien. Deze film uit 2003 vertelt het verhaal van een echtpaar dat een kind krijgt op de dag van het Duitse bombardement op Rotterdam, veertien mei 1940. Jan van Herwaarden, hoogleraar Geschiedenis, houdt een lezing over Erasmus. Miep Vlag, auteur van Zadkine en zijn Nederlandse leerlingen spreekt over Zadkine en zijn beeld De verwoeste stad. Geert Buelens houdt een lezing over de Eerste Wereldoorlog in poëzie en Tom Lanoye draagt daarbij zijn vertalingen van deze War Poets voor.

Op de Eramusbrug staan ervaren gidsen klaar die de deelnemers over de architectuur van Rotterdam vertellen.

Toegang tot het stedenprogramma kost € 15,- per persoon. Meer informatie is te vinden op www.stadsgezichten.org. Ook kunt u contact opnemen met het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen, dat de dag organiseert: (024) 361 55 55 of info@soeterbeeck.kun.nl .

Dit stedenprogramma over Rotterdam is onderdeel van het Vlaams-Nederlandse project Stadsgezichten. Wandelen door cultuur en religie van de Lage Landen. Het Thijmgenootschap viert hiermee zijn eeuwfeest. De vijf stedendagen in België (Leuven, Antwerpen, Ieper, Gent) en Frankrijk (Rijsel) worden in samenwerking met het Davidsfonds en het C.U.E.F. georganiseerd. In Nederland verzorgt het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen de organisatie en ontwikkeling van de stedendagen in Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Deventer en 's-Hertogenbosch.

Het Thijmgenootschap, vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing zet zich als vereniging van christelijke intellectuelen in voor het bevorderen van wetenschappelijke reflectie op ontwikkelingen in cultuur en samenleving.

infowww.stadsgezichten.org, of (024) 361 55 55, info@soeterbeeck.kun.nl .
locatieo.a de Laurenskerk
plaatsRotterdam
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl