Vandaag is vrijdag 12 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 1 oktober 2011    Evangelie van 2011-10-01
begintijd15:00 uur
 titelDiakenwijding Bisdom Brugge
beschrijving

Dit najaar wijdt mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, drie gehuwde mannen tot diaken. Zondag 18 september om 14.30 uur in de Sint-Pieterskerk in Tielt: wijding van Chris Nemegheer, echtgenoot van Sandra Declercq. Zaterdag 1 oktober om 15 uur in de Sint-Augustinuskerk van Stasegem: wijding van Dominiek Gheysen, echtgenoot van Kathy Gelap. Zondag 9 oktober om 15 uur in de Sint-Pauluskerk te Langemark: wijding van Frank Allewaert, echtgenoot van Christine Geloen.

Chris Nemegheer (44) is getrouwd met Sandra Declerck en vader van Elise, Ester en Elias. Het gezin woont in Tielt. Chris Nemegheer is verpleger in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, gecombineerd met thuisverpleging op zelfstandige basis. Echtgenote Sandra is kleuterleidster in Pittem en actief in verschillende organisaties.
Chris was twaalf jaar lang leider van de jongerenwerking van de Poelberg. In die periode kwam hij voor een bezinningsweekend in de abdij van Westmalle. Het contemplatieve leven van de broeders boeide hem en vanaf toen bracht hij er om de twee maanden een dag door. “Mijn geestelijke leven heeft vooral daar vorm gekregen”, zegt hij daarover. “Van de trappisten heb ik geleerd hoe je je innerlijk kan afstemmen op God.” Chris is diep geraakt door de moord op zeven broeders van Tibhirine in Algerije en door het geestelijk testament dat de prior achterliet. “De broeders wilden niet missioneren maar gewoon ‘zijn temidden de moslims’. Zo zijn wij als diaken gegeven aan God en aan Zijn mensen, om er te zijn, hier en nu. Wij willen tussen de mensen gaan staan om hun lasten te helpen dragen, hun vreugde te delen en biddend op weg te gaan.”

Zaterdag 1 oktober wordt Dominiek Gheysen (49) gewijd in de Sint-Augustinuskerk van Stasegem. Dominiek is getrouwd met Kathy Gelap die verpleegkundige in de psychiatrische thuiszorg is. Ze hebben vier kinderen – Katrijn, Jakob, Lore en Iene – en zijn al vele jaren actief in hun parochie. Maar beiden legden ook een geloofstocht af, “op zoek naar zin en inhoud”. Kathy startte in 2004 de Theologische Academie, Dominiek ging in 2004 theologie studeren aan de KU Leuven. “Geloof en engagement, verbonden in Christus in al zijn symboliek”, het liet Dominiek en Kathy niet los en het daagde hen uit, in zoverre dat ze kozen voor de diakenopleiding. Door zijn studies theologie en zijn opleiding tot diaken werd Dominiek in 2008 pastor in twee voorzieningen van de groep ‘Zorg Heilige Familie’ waar hij reeds werkzaam was. Hij is actief in een psychiatrisch ziekenhuis in Kortrijk en in een woon- en zorgcentrum in Ledegem, zijn geboortedorp waar zijn vader Frans Gheysen sinds 1973 diaken is en nog steeds actief is in de liturgie en de ziekenzorg. “Als pastor in mijn beroepsleven en als diaken in spe kan ik me best vinden in een diaconaat dat kiest voor de kwetsbare mens en waarin de kleine goedheid een belangrijke meerwaarde kan zijn”, zegt Dominiek.

Frank Allewaert (54), gehuwd met Christine Geloen, wordt op zondag 9 oktober gewijd in de Sint-Pauluskerk te Langemark. Ze zijn de ouders van Griet, Wim en Roos– maar dochter Griet was een zwaar gehandicapt meisje dat op vijfjarige leeftijd overleden is – en de grootouders van een kleinzoon. Frank is sinds twee jaar op brugpensioen als gevolg van een herstructurering bij de firma Picanol waar hij meer dan twintig als metaalarbeider heeft gewerkt. Christine is pastoraal medewerkster van ‘De Bremstruik’ in Roeselare. Tijdens een weekend in de abdij van Bonheiden ervoer Frank een roeping om diaken te worden. Om echt “met en tussen de mensen” te werken, dacht hij zich in te schakelen in een aalmoezeniersdienst. Hij liep stage in de gevangenis van Ieper en in de aalmoezeniersdienst in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. “Ik kreeg er, dankzij de aalmoezeniers, de kans om dicht bij de mens te komen.” De stageperiodes waren verrijkend voor Frank, net als de kennismaking met het reilen en zeilen van de plaatselijke kerkgemeenschap van de federatie Langemark-Poelkapelle.

(Doenja Van Belleghem/Rknieuws.net)

info

www.kerknet.be

locatieSint-Augustinuskerk
plaatsStasegem (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl